Átadták az innovációs díjakat

innovációs kutatás-fejlesztésre, innovációra, mesterséges intelligencia
Március 26-án az Országházban átadták a 2023. évi Magyar Innovációs Nagydíjat, valamint 7 további innovációs díjat. A tudósokból, elismert gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság, élén a kulturális és innovációs miniszterrel, elsősorban a gazdasági eredmények és a társadalmi hasznosság alapján választotta ki a kiemelkedő innovációs teljesítményeiket.

Magyar Innovációs Nagydíjban az Egis Gyógyszergyár Zrt. részesült egy fix kombinációs gyógyszerkészítményért. Ipari Innovációs Díjban az Electrostatics Kft. részesült az “Integreated protection – vezetőképes öltözetek új generációja” innovációért. Agrár Innovációs Díjban a Zilda tejüzem – Makrom Kft. az első A2 és laktózmentes A2 tejtermékek előállításáért és az elért tejipari és élelmiszeripari innovációért. Környezetvédelmi Innovációs Díjban a Respray Solutions Kft. részesült a világ első fújós dezodor újratöltő megoldásáért. Energiaügyi Innovációs Díjban a Fux Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. részesült a környezetbarát karbonszál erősítésű kompozit magú nagyfeszültségű távvezeték gyártásáért.

További innovációs díjat kapott a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. 3D valós idejű képstabilizáció kifejlesztéséért, a Technoorg Linda Tudományos Műszaki Fejlesztő Kft. ionsugaras mintapreparáló rendszer védőgázas munkakörnyezethez való illeszkedéséért.

Startup Innovációs Díjban a Voovo Hungary Kft. részesült digitális tanulókártyák intelligencia alapú, szupergyors fejlesztéséért.