Hogyan alakítja a Volkswagen a jövőbeli ellátási láncát?

Volkswagen logisztika
A Volkswagen-csoport logisztikai részlege (Volkswagen Group Logistics, VWGL) a nagyobb rugalmasságnak köszönhetően egyre inkább képes megbirkózni a zavarokkal – erről nyilatkozott egy nagy cikkben Simon Motter ügyvezető igazgató az Automotive Logistics szaklapban. Ezekből a gondolatokból szemezünk.

A Volkswagen Konzernlogistik GmbH, azaz a VWGL egy korlátolt felelősségű társaság, amelynek székhelye Wolfsburgban, Németországban található, és amely teljes egészében a Volkswagen-csoport tulajdonában van. Több mint 800 alkalmazottal a konszern logisztikájának központi és koordináló szervezete, de különleges funkciókkal rendelkezik, amelyek a rendkívül operatív feladatoktól – beleértve a PCTC flották és a visszaváltható csomagolóhálózat irányítását – a folyamatok és szabványok meghatározásáig terjednek a konszern teljes logisztikájában. A cég tevékenysége magában foglalja a logisztikai partnerek felkutatását és menedzselését, a nemzetközi anyagbeszerzést, a csomagolást, a járműlogisztikát és a logisztikai irányítást a világ közel 115 üzemében, így a győri Audi-gyárban. A vállalat 2023-as szállítási teljesítménye 75,6 milliárd tonnakilométer volt, 200 ezer szabványos konténert és 4,7 millió autót mozgatott.

316779_volkswagenraillogisticsvehicles_260664

Amióta Simon Motter 2021 elején átvette a Volkswagen Group Logistics irányítását, csapata és partnerei, mint oly sokan az iparágban, egyik ellátási láncválságból a másikba kerültek: a szállítási menetrendek és eszközök nem megfelelő összehangolása a világjárvány idején; kritikus hiányok a félvezető-ellátásban; beszállítói hatások és infláció az ukrajnai orosz inváziót követően; járműlogisztikai kapacitásszűkületek; szélsőséges időjárás, földrengések, beszállítói tüzek és vasúti sztrájkok következményei – egészen a Vörös-tengeren történő folyamatos hajóátirányításokig. Bár még mindig vannak kockázatok a félvezetőellátásban, a helyzet sokkal stabilabb. A járműlogisztika esetében, amely több mint 18 hónapos szűk keresztmetszettel küzdött, a szállítási teljesítmény Európában jelentősen javult, ami a Volkswagen-csoportot 2023 végére erős szállítási volumenhez segítette. A járműlogisztika terén a VWGL együttműködött partnereivel, hogy szükség esetén közvetlenül biztosítson több kapacitást. A Vörös-tengeri problémákra adott válaszul a vállalat nem csak hajókat irányított át – a Volkswagen-gyáraknak szánt anyagokat még Kínából is kamionnal szállították Európába.

Válságkezelés után tervezés
Motter szilárdan hisz abban, hogy a logisztikát már a termék- és beszerzési döntések legkorábbi szakaszában be kell vonni, és így segíteni kell abban, hogy a termelési hálózat módosításával elkerülhetők legyenek a felesleges költségek, kockázatok és károsanyag-kibocsátás.

Simon Motter

Ez a befolyás egyre inkább megmutatkozik a stratégiai prioritásokban, beleértve az akkumulátoros elektromos járművek mennyiségének növelését, a fenntarthatósági célok teljesítését és a költségek ellenőrzését. A VWGL például a németországi Zwickauban és Braunschweigben, valamint a csehországi Mlada Boleslavban működő gyárakkal együttműködve kidolgozott egy automatizált rakodási rendszert akkumulátor-modulok kezelésére és vasúti szállítására, amelyet idén bővíteni fog. Szorosan együttműködtek az autógyártó PowerCo akkumulátorcellás leányvállalatával is, segítve a helyszínek kiválasztásában, valamint a Salzgitterben épülő gigagyár, illetve a Spanyolországban és Kanadában megerősített gigagyárak infrastruktúrájának és követelményeinek kialakításában.

“Ez az egyik legjobb dolog, ami logisztikai szervezetként történhet velünk – hogy képesek vagyunk valamit újratervezni, és pontosan ezt tesszük a villamosítás és az akkumulátorok esetében a termelési hálózatunkkal, folyamatainkkal és technológiáinkkal” – nyilatkozta Motter a logisztikai szaklapban.

A cég növeli az alacsonyabb károsanyag-kibocsátású szállításokat, és a logisztikai szolgáltatókat környezetbarátabb technológiák és alternatív üzemanyagok használatára ösztönzi. Idén állítják üzembe az első teljesen elektromos teherautókat a Volkswagen anyaglogisztikája számára a Volkswagen gyűjtőszolgálati hálózatában, amelynek keretében például az egyik németországi partner, a Duvenbeck a szintén a Volkswagen-csoporthoz tartozó MAN elektromos kamionjait alkalmazza.

316792_manetruckduvenbeck_815236

A Motter a zéró emissziós technológia mellett a logisztikai műveletek karbonmentesítését is hangsúlyozza, beleértve a mélytengeri hajózást is. Idén a VWGL, amely hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkezik tisztább üzemű autó- és teherautó-hordozókra (PCTC), összesen négy új, kettős üzemanyaggal működő LNG-hajót fog üzembe helyezni, amelyek más, alacsonyabb kibocsátású technológiák és üzemanyagok használatára is képesek lesznek.

A digitalizáció szintén a Motter egyik stratégiai pillére az ellátási lánc rugalmasságának növelése érdekében, legyen szó akár a mikroszolgáltatások bevezetéséről a szállítási rendszerekben, a mesterséges intelligencia alkalmazásokban rejlő lehetőségek elemzéséről vagy a vállalati szintű változások irányításáról. A VWGL készük a bejövő logisztikában az örökölt rendszerekről egy felhőalapú, SAP 4/Hana ERP-re való áttérésben, amely végül olyan műveleteket fog lefedni, mint a szállítási megrendelések kezelése, a raktár-, és az üzemi logisztika.

316786_volkswagenyardlogistics_255205

Az ideális logisztika
A logisztikai költségek és kockázatok közelmúltbeli megugrása rávilágított arra, hogy a komplex ellátási láncok számára mennyire fontossá vált a láthatóság és a holisztikus tervezés. A gazdasági bizonytalanság és az EV-kereslet ütemének bizonytalansága, valamint az Európában – többek között Kínából – már működő és új szereplők közötti növekvő verseny miatt az olyan autógyártóknak, mint a Volkswagen, jelentős megtakarításokat kell elérniük ahhoz, hogy versenyképesek maradhassanak. Motter elismeri, hogy ez magában foglalja majd a logisztikai költségek csökkentésére irányuló jelentős erőfeszítéseket is. Ki kell dolgozni egy ideális logisztikát, egy vázlatot arról, hogy milyen lenne a leghatékonyabb ellátási lánc és infrastruktúra a hatékony logisztikai áramláshoz. Ez az “ideális” aztán alapul szolgál a méréshez és a beszerzés, a pénzügy és a termelés egyéb célkitűzéseivel való összehasonlításhoz – emelte ki a logisztikai szakember.