Fejlesztett és modernizált a Mohácsi Vasöntöde

vasöntöde
Modernizálta és bővítette telephelyét a Mohácsi Vasöntöde Kft. mintegy 400 millió forintos beruházással, az összeg csaknem fele európai uniós támogatás volt – tájékoztatott a társaság.

A térségben működő, villányi székhelyű Steel-Metál Kft. többségi tulajdonában álló cég közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz 187 millió forintos támogatásával megvalósult fejlesztés során eszközöket szereztek be, a társaság telephelyét korszerűsítették, bővítették, illetve növelték az energiahatékonyságot.    A beruházás révén gyorsult, biztosabbá és olcsóbbá vált a cég fő tevékenysége, a vasöntvény-alkatrész gyártás, valamint termékskáláját is bővítheti a társaság a korszerű, teljesen automata homokkeverő berendezés és kiegészítő eszközei megvásárlásával.    A telephelyen kicserélték a gyártócsarnok nyílászáróit, szendvicspanel szigetelést és világításkorszerűsítést végeztek, brikett-, pellet- és faelgázosító kazánt telepítettek, valamint napelemes rendszert is üzembe helyeztek.

Hauptmann Ibolya, a 75 főt foglalkoztató társaság ügyvezető igazgatója ismertette: vízhálózati szerelvények gyártása mellett cégük főként a gépipar és a mezőgazdasági gépgyártók számára állít elő öntvényeket lemezgrafitos- és gömbgrafitos minőségben.    Fő megrendelőik az országos és regionális vízművek mellett hazai és külföldi gépgyártó cégek.

Az ügyvezető rámutatott: a most beszerzett új homokkeverő berendezés által elért homok minőség lehetővé teszi, hogy a jelenleginél jóval bonyolultabb, összetettebb geometriájú és méretű öntvények gyártását végezzék el. Mindehhez egy következő beruházás keretében vásárolnának új, automata öntvényformázó sort.

Az ügyvezető a 2023. évi mérlegről még nem tudott adatokat közölni. A korábbi évek eredményéről elmondta: 2022-ben az 1,832 milliárd forintos – túlnyomórészt belföldi értékesítésből származó – árbevétel mellett 191 millió forint nyereséget értek el. Egy évvel korábban 1,531 milliárdos bevételt és 46 millió forint profitot szereztek.