Átadták az Alstom mátranováki beruházását

Alstom
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Alstom beruházásának átadó ünnepségén elmondta, hogy a francia gépipari konszern hatmilliárd forintos fejlesztése keretében olyan korszerű gépeket szereztek be, amelyek révén 40 százalékkal bővülhet a gyártási kapacitás. Ennek nyomán a magyarországi lesz a csúcstechnológiájú közlekedési alkatrészek területén globális éllovasnak számító cég egyik legnagyobb forgóváz-kereteket előállító üzeme Európában.

A projektet az állam 1,2 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva 150 új munkahely létrehozásához – tájékoztatott, arra is kitérve, hogy a társaság nem csak nagy számban foglalkoztat hiányszakmákban dolgozó szakembereket, hanem új hegesztési technológiát is meghonosít Mátranovákon.

Az Alstom azt közölte, hogy a beruházási összegből modernizálják a gépparkjukat, átalakítják a termelési folyamataikat, és új gyártási módszereket is bevezetnek. A 2022-ben megkezdett Mátranovák 2030 fejlesztési terv részeként eddig modern konténerirodát és tárgyalót telepítettek, 2025-ig pedig felépül egy logisztikai csarnok – írták.

A 720 alkalmazottat foglalkoztató gyár saját hegesztőiskolát is működtet, hogy biztosítsa a saját szakember-utánpótlását – tették hozzá.

A mátranováki gyárban csaknem 40 éve kezdődött a forgóvázkeretek gyártása metró- és vasúti szerelvényekhez. Termékeik ma már Európa-szerte megtalálhatóak mind a hagyományos, mind a nagy sebességű, mind az elővárosi vonatokban, mozdonyokban és emeletes vasúti kocsikban. A MÁV, a MÁV-HÉV, és a BKV számára készülő járművek forgóvázkeretei is itt készülhetnek majd a cég tájékoztatása szerint.

Az Alstom több mint 20 éve van jelen Magyarországon, a budapesti metrószerelvények felét a cég gyártotta, részt vettek a MÁV-Start vonatállományának korszerűsítésében is.

A francia tőzsdén jegyzett társaság a legutóbbi, 2023 márciusával záruló üzleti évben 16,5 milliárd eurós bevétellel zárt, nettó profitja 292 millió eurót tett ki.

A nyilvános cégadatok alapján magyarországi érdekeltsége, az Alstom Hugary Kft. 2021-ben majdnem 36 millió euró, 2022-ben több mint 40 millió euró árbevételt ért el, túlnyomórészt külföldi értékesítésekből, a nyeresége ugyanezen időszakban 1,76 millió euróról 864 ezer euróra csökkent.