A Porsche MHP szoftverrel növeli a logisztikai hatékonyságot Zuffenhausenben

Porsche
A Porsche informatikai és folyamatfelügyeleti leányvállalata, az MHP egy központosított flottakezelő rendszert szállít az autógyártónak az automatizált logisztika irányításához a németországi zuffenhauseni összeszerelő üzemben. A Porsche szerint az MHP FleetExecuter segít növelni a gyár termelésének hatékonyságát és rugalmasságát.

Az üzem meglévő IT-infrastruktúrájába integrált felhőalapú szoftver a felvonók, kapuk és egyéb rendszerek koordinálására szolgál, amelyeken keresztül az automatizáltan irányított járművek (AGV-k) a raktárból az alkatrészeket szállító szerelősorra közlekednek. A Porsche szerint jelenleg 27 AGV végez naponta akár 1600 anyagszállítást 750 méteres távolságon keresztül. Ezek az AGV-k nagy sebességű ajtókon, négy automata kapun, egy dupla emelőrendszeren és négy egymást keresztező harmadik fél rendszerén keresztül közlekednek a különböző magasraktárak közötti útvonalon.

MHP_FleetExecuter_Porsche_AG_Boxermotorenfertigung_Zuffenhausen_01

A Porsche szerint az MHP FleetExecuter a vállalat teljes AGV-flottájának központi vezérlését biztosítja, függetlenül az egyes egységek gyártójától, illetve a kommunikációs interfésztől, az adatforrástól és az egyes rendszerek automatizáltsági fokától. Az autógyártó szerint a szoftver akár 20 százalékkal is növelheti az intralogisztikai hatékonyságot.

Albrecht Reimold, a Porsche termelési és logisztikai vezetője elmondta: – Az MHP FleetExecuter használatával sokkal hatékonyabbá és rugalmasabbá vált a belső üzemi logisztikánk. Lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan irányítsuk egyre növekvő számú vezető nélküli szállítórendszerünket. Ugyanakkor a szoftvervezérelt szállítási rendszerek lehetővé teszik számunkra, hogy egyes, korábban tehergépkocsik által megtett utakat megspóroljunk, és így hozzájáruljunk a fenntarthatósághoz.

A Porsche további tíz projektet indít, többek között a Bau 70-ben, a Porsche Taycan zuffenhauseni összeszerelőcsarnokában, ahol új AGV-k fogják támogatni a gyártást.

Gyors integráció
A rendszert kilenc hónap alatt integrálták, miután előzetesen teljes egészében digitálisan modellezték és szimulálták, majd a ludwigsburgi MHPLabban fizikailag tesztelték. A Porsche tapasztalatai szerint a rendszer nagyobb átláthatóságot és rugalmasságot biztosít az üzemcsarnokban, ami javítja a folyamatokat.

porsche-agv_logisztika

– Itt egy teljesen új típusú architektúrával van dolgunk – mondta Henning Hiebsch, az MHP FleetExecuter vezetője. – A Porsche egyedi követelményeinek megfelelően konfiguráltuk és továbbfejlesztettük a megoldást, hogy a folyamatok szempontjából kritikus termelési ellátást 100 százalékban garantálni tudjuk. A technikai összetettsége ellenére a használata intuitív marad a kezelő számára.

Az MHP-t 1996-ban alapították és a Porsche 1999-ben 49 százalékos részesedést szerzett a technológiai szolgáltatóban, amit azóta 100 százalékra növelt. Az MHP operatív és stratégiai tanácsadást nyújt olyan területeken, mint az ellátási lánc és a felhő megoldások, a platformok és ökoszisztémák, az okos eszközök, a big data és a mesterséges intelligencia (MI), valamint az Ipar 4.0.