Kétévi csúcson a brit gyáripar aktivitása

brit
Több mint két éve nem mért szintre élénkült augusztusban a brit feldolgozószektor aktivitása a legfrissebb adatok szerint. A felmérésből kitűnik ugyanakkor, hogy a folyamat fő hajtóereje a hazai piac, mivel a brit gyáripar külföldi megrendelései ugyancsak több mint két éve folyamatosan csökkennek.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) felmérése alapján a brit gyáripari ágazat szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,5-re emelkedett a múlt hónapban a júliusi 52,1-ről.

Az S&P Global hangsúlyozza a felméréshez fűzött elemzésében, hogy az euróövezeten kívüli legnagyobb európai gazdaság feldolgozóiparának aktivitási mutatója 26 hónapja nem volt olyan magas, mint augusztusban. A ház kiemeli azt is, hogy a brit gyáripar BMI-mérőszáma az utóbbi hat hónapból ötben élénkülést jelzett; az egyetlen kivétel április volt.

Rob Dobson, az S&P Global Market Intelligence igazgatója az augusztusi feldolgozóipari BMI-indexet kommentálva hangsúlyozta: széles bázisú fellendülés zajlik a brit feldolgozószektorban, és különösen kiemelkedő a beruházási javakat gyártó ágazat teljesítménye. Dobson hozzátette ugyanakkor, hogy a fellendülés fő hajtóereje a hazai piac, amely kompenzálja az exportrendelések visszaesését.

Az S&P Global Market Intelligence igazgatója szerint a feldolgozószektor exportrendelés-állományának eróziója az egyik fő aggodalomforrás a brit gazdaságban, különös tekintettel arra, hogy a külföldről érkező új üzleti megbízások értéke 2022 eleje óta folyamatosan csökken.

Ennek okai között van Dobson szerint az európai kereslet gyengülése, a kínai gazdaság lassulása, a teherszállítmányok késedelmes beérkezése, valamint a brit gazdaság versenyképességi problémái, a magas szállítmányozási költségek, a világban zajló konfliktusok és a politikai bizonytalanság. A legfrissebb adatok szerint a brit gazdaság egésze is megérzi ezeket a problémákat.

A brit statisztikai hivatal minap ismertetett becslése szerint a hazai össztermék (GDP) a májusban mért 0,4 százalékos havi összevetésű növekedés után júniusban stagnált.

Az idei második negyedévben ugyanakkor 0,6 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban, és a konszenzusos elemzői vélemény szerint a 0,7 százalékos első negyedévi GDP-bővüléssel együtt ez a teljesítmény még meglehetősen erőteljes volt, különösen a megelőző két év stagnálása után.