Csökkent a svájci ABB második negyedéves profitja

Jól haladt a 2014-ben meghirdetett szerkezetátalakítási és költségcsökkentési programjának megvalósításával az ABB svájci energiaipari konszern a második negyedévben, de a piaci kihívások közepette csökkentek bevételei és adózott eredménye is.

Gyorsjelentése szerint a vállalat adózott eredménye 406 millió dollár lett a június végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 588 millió dollár után. Az adózott nyereség alakulását negatívan érintette a 367 millió dollár átszervezési, illetve átszervezéssel kapcsolatos költségek miatti korrekció.

A rövid ciklusú megrendelések alacsonyabb volumene és a rendelésállomány időbeli ütemezése miatt a második negyedéves bevétel 8 milliárd 677 millió dollárra esett, ami 2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.     Elemzők valamivel kisebb, 400 millió dolláros profitra és nagyobb, 8,79 milliárd dolláros bevételre számítottak.

A cég megrendeléseinek értéke a második negyedévben 8,3 milliárd dollárt tett ki. A kisebb, rendszeres rendelések volumene stabil, míg a teljes rendelésállomány a folytatódó kedvezőtlen piaci helyzet miatt 5 százalékkal csökkent.     A működési nyereséghányad 1 százalékponttal 12,7 százalékra nőtt.     A működési tevékenység cash-flow-ja 1,082 milliárd dollár, 484 millió dollárral haladja meg az egy évvel korábbit.

“Annak ellenére, hogy folytatódnak a kedvezőtlen piaci tendenciák, és továbbra is gazdasági bizonytalanságok tapasztalhatóak, az üzleti folyamatok következetes végrehajtásának köszönhetően már hét egymást követő negyedévben sikerült javítanunk az üzemi árrés nagyságát, és a cash-flow mutatók is jelentős javulást mutatnak” – mondta Ulrich Spiesshofer, az ABB vezérigazgatója, hangsúlyozva, hogy eredményeket értek el a költség- és tőkeszerkezet, valamint a termelékenységi mutatók javítása terén.

Az ABB a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. A világ közel 100 országában mintegy 135 ezer munkavállalót foglalkoztat, Magyarországon 24 éve működik.