Egyre jövedelmezőbb a repülés

Javította a légitársaságok profit-előrejelzését a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) részben arra a várakozására, hogy hat éve legnagyobb mértékben nő a globális gazdaság az idén.

A montreali székhelyű, mintegy 260 taglégitársasággal rendelkező kereskedelmi szervezet azzal számol, hogy a légitársaságok együttes adózott eredménye 31,4 milliárd dollár lesz, magasabb a korábban várt 29,8 milliárd dollárnál.     A IATA előrejelzése szerint az ágazati cégek idei bevétele 743 milliárd dollár lesz az eddig becsült 736 milliárd dollárral szemben.

Az idei első negyedévben a légi áruforgalom 14 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A IATA szerint hét éve nem volt ekkora bővülés az ágazatban.

A legnagyobb mértékben, 33,5 százalékkal Afrikában lendült fel a forgalom, Európában 18,2 százalékkal, a világ kereskedelmében legnagyobb, 37,5 százalékos részesedéssel bíró Ázsiában és csendes-óceáni térségben pedig 13,6 százalék volt a bővülés.

Jól alakult az utasforgalom is a IATA taglégitársaságainak körében az első negyedévben, a cégek értékesített utaskilométerben mérve 6,8 százalékos forgalombővülésről számoltak be.