A Panasonic miatt van bajban a Tesla

A fennakadások elhárításával hamarosan sikerül felfuttatni a Tesla nevadai Gigafactory akkumulátorgyártó üzemének a termelését – jelentette be a Panasonic, a világ legnagyobb járműipari célú lítiumion-akkumulátor gyártója negyedéves eredmény beszámolója alkalmából.

A Tesla a Gigafactory akkumulátor üzemben bekövetkezett fennakadásokat tette felelőssé a nemrégiben bemutatott Tesla Model 3 elektromos autó tervezettnél jóval kisebb volumenben történt előállításáért. A Panasonic készíti azokat az akkumulátor cellákat, amelyekből a Tesla autók akkumulátor egységet szerelik össze a Gigafactory üzemben.     A Panasonic-csoport az eredmény beszámolója szerint a folyó pénzügyi év szeptemberig tartó első hat hónapjában 3,86 ezer milliárd jen, az előző évinél 9,0 százalékkal magasabb értékesítési árbevétel mellett működési eredményét 10,4 százalékkal 169,55 milliárd jenre növelte. Nettó nyeresége pedig eközben 10,9 százalékkal 118,91 milliárd jenre csökkent.    A nyereségcsökkenés a bázisidőszak mostaninál alacsonyabb adóterheinek, valamint a plazmaképernyő-gyártó üzletág egyik érdekeltsége felszámolásával járó költségeknek tudható be.

A 2018 márciusával záró folyó pénzügyi évre a Panasonic 160 milliárd jen, az előző évinél 7,1 százalékkal magasabb nettó nyereséget tervez elérni működési eredményének 21,0 százalékos 335 milliárd jenre növelésével 7,80 ezer milliárd jen, 6,2 százalékkal nagyobb értékesítési árbevétel mellett.

Az elektronikai cikkeket és háztartási berendezéseket gyártó Panasonic autóipari üzletága értékesítési árbevételét a 2022 márciusával záró pénzügyi évre a mostani duplájára, 2,5 ezer milliárd jenre tervezi növelni. Ennek érdekében akkumulátor gyártó üzemet épít még a folyó pénzügyi évben Kínában és további gyártósorokkal bővíti japán üzemeit.