Komoly versenytársat kap Zalaegerszeg

A BMW-csoport több mint százmillió euró összköltségű beruházása munkalehetőségek százaival élénkíti fel Nyugat-Csehország gazdaságát a következő évtized elején. A mintegy félezer hektárnyi területen felépülő új központban a tisztán elektromos meghajtás, az intermodális digitalizáció és az automatizált járművezetés jövőbe mutató innovációit tökéletesítik majd a mérnökök.

A BMW, a cseh kormány és a nyugat-csehországi Karlovy Vary tartomány képviselői 2017. december 15-én, Prágában közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a BMW a Münchentől két és fél órás autóútra található, csehországi Sokolov városában építi fel negyedik jármű- és technológiatesztelési létesítményét. A százmillió eurós nagyságrendű, több száz új munkahelyet teremtő beruházás a vállalatcsoport tervei szerint már a következő évtized elején rendszerbe áll.

„A BMW Group élen jár a járműtechnológia fejlesztésében. Innovációs iránymutatóként célunk, hogy a legjobb és a legintenzívebb vezetési élménnyel ajándékozzuk meg ügyfeleinket, illetve hogy minden korábbinál átfogóbb digitális kapcsolatot hozzunk létre az emberek, a gépek és az intelligens szolgáltatások között. A Sokolov városába tervezett létesítmény felépítésével olyan úttörő területeken tökéletesíthetjük technológiai innovációinkat, mint a tisztán elektromos meghajtás, az intermodális digitalizáció és az automatizált járművezetés – vezetést támogató rendszereink finomhangolásával így például a valaha kínált legbiztonságosabb közlekedést váltjuk valóra” – fogalmazott Herbert Grebenc, a BMW AG humán erőforrási részlegének ingatlangazdálkodásért felelős alelnöke a Prágában tartott sajtótájékoztatón.

A Münchenhez közeli Aschheim városában, a franciaországi Miramasban és a svédországi Arjeplog városban a BMW Group jelenleg összesen három jármű- és technológiatesztelési létesítményt üzemeltet, ezek azonban nem rendelkeznek elegendő kapacitással ahhoz, hogy maradéktalanul megfeleljenek a technológia fejlődésével párhuzamosan növekvő tesztelési és tökéletesítési követelményeknek. A vállalatcsoport az elmúlt időszakban ezért gőzerővel dolgozott Németországban és a környező régiókban a stratégiailag optimális helyszínek felkutatásán. „Sokolov városában találtunk rá az innovatív jármű- és technológiatesztelési folyamatainkhoz szükséges legideálisabb feltételekre. Azáltal, hogy néhány éven belül rendszerbe állítjuk átfogó teszthálózatunk első kelet-európai állomását, új lehetőségeket teremtünk és a BMW Group történetében újabb mérföldkőhöz érkezünk. A területet birtokló Sokolovská uhelná vállalattal és az összes politikai féllel kivételesen jó együttműködést építettünk ki, amely a kölcsönös bizalmon alapszik” – mondta Herbert Grebenc a csehországi helyszínválasztás körülményeiről.

Új fejlesztőközpont Unterschleißheim városában és negyventagú tesztflotta az utakonA BMW Group 2016 decemberében jelentette be, hogy az intelligens járműkapcsolati megoldásokon és az automatizált járművezetés innovációi dolgozó fejlesztőrészlegeit egyetlen központban összpontosítja a München melletti Unterschleißheim városában. A komplexum teljes rendszerbe állítása után több mint kétezer szoftverfejlesztő mérnök dolgozik majd egymás mellett azzal a céllal, hogy valóra váltsák és valós körülmények között teszteljék a teljes mértékben automatizált járművezetés korszakát elhozó technológiákat. A fejlesztőközpont 2017-es megnyitásával egy időben a bajor prémiumgyártó egy negyven darab 7-es BMW-ből álló tesztflottát gurított ki az utakra, amely valós körülmények között, az Intel, a Mobileye és a BMW Group úttörő együttműködésének köszönhetően az Egyesült Államok, Izrael és Németország autópályáin, valamint nagyvárosaiban dolgozik a nagymértékben, illetve teljes mértékben automatizált járművezetés korszakát elhozó járműtechnológiák tökéletesítésén.

A BMW Group Csehországban

A BMW Group csehországi értékesítési hálózata 14 márkakereskedést ölel fel. A vállalatcsoport prágai fióktelepe 2006 júniusában kezdte meg működését. 2017 első tíz hónapjában országszerte összesen 6985 darab vadonatúj BMW és Mini modell talált itt gazdára, amely 18 százalékkal múlja felül az egy esztendővel korábbi értéket. 2016-ban a BMW és a Mini összesített éves eladási mutatója Csehországban 7013 darabon állt meg, amely éves viszonylatban 7,7 százalékos abszolút fejlődésnek felel meg. A tavalyi év legkeresettebb modellje a BMW X5, a BMW 5-ös sorozat és a BMW X1 volt, amelyek a teljes értékesítés 14,3, 10,9 és 10,4 százalékát tették ki.

A BMW Group jármű- és technológiatesztelési létesítményei

1971: a BMW Group megnyitja első tesztlétesítményét a Münchenhez közeli Aschheim városában

1986: rendszerbe áll a vállalatcsoport második tesztlétesítménye a dél-franciaországi Miramasban

2006: harmadikként csatlakozik be a hálózatba az észak-svédországi Arjeplog városban felépített tesztlétesítmény, amely az északi sarkkörtől mindössze 55 kilométerre délre található

2015 szeptembere óta: a BMW Group ideiglenes bérleti szerződés keretében a németországi Hof-Plauen repülőtéren végzi egyes sorozatgyártás előtti jármű- és technológiatesztelési folyamatait (és többek között a vezetést támogató rendszerek átfogó tökéletesítését)