Gyárat avattak Mezőkövesden

A világ 4 földrészén több mint 11 ezer embert foglalkoztató amerikai Modine 6,2 milliárd forintból finanszírozott mezőkövesdi kapacitásbővítéséhez a magyar kormány 3,1 milliárd forint értékű fejlesztési adókedvezménnyel járul hozzá.

Thomas Marry, a Modine Manufacturing Company ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy a 102 éve működő cég ideális helyszínt talált Mezőkövesden a 200 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez. Az egy év alatt felépült új üzemben teher- és haszongépjárművekhez gyártanak majd hűtőberendezéseket, a következő évekre szóló terveikben a magyar leányvállalat további bővítése is szerepel.

Németh Zoltán, a Modine Hungária Kft. ügyvezető igazgatója közölte: 2015-ben kezdték el Mezőkövesden alumínium olajhűtők és töltőlevegő hűtők gyártását, ám hamarosan kiderült, szükség van a gyár és a terület bővítésére.

A 2017-es pénzügyi évben 1,5 milliárd dollár árbevételű Modine hőtechnikai berendezések és alkatrészek gyártásával foglalkozik, hűtő és fűtő berendezéseket és rendszereket kínál a globális piacokon. A multinacionális nagyvállalat székhelye az Egyesült Államokban, Wisconsin államban Racine-ban, míg további üzemei Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában és Afrikában találhatók.    A Modine Hungária Kft. 1991. óta működő mezőkövesdi üzeme a konszern legsikeresebb európai gyáraként egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legjelentősebb munkáltatója is. Másik magyarországi telephelye, a zöldmezős beruházásként megépült gyöngyösi üzem Heves meghatározó foglalkoztatója.