Befagyasztja iráni terveit a PSA

A francia Groupe PSA autóipari konszern megkezdte iráni közös vállalatával fenntartott kapcsolatainak a befagyasztását az ország ellen ismét életbe lépő amerikai szankciókkal összhangban.

“A csoport megkezdte közös vállalati kapcsolatainak a felfüggesztését az Egyesült Államok augusztus 6-i rendelkezéseivel összhangban” – fogalmaz a PSA közleménye.     Az Egyesült Államok, miután kivonult az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben megkötött nemzetközi megállapodásból, bejelentette, hogy novembertől ismét életbe lépteti az Irán elleni korábbi szankciókat. Az egyezmény többi európai aláírója, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország viszont a megállapodás érvényben tartására törekszik, mivel a kereskedelmi kapcsolatok fenntartásával látják biztosítottnak az iráni nukleáris fegyverkezés megelőzését.

“A francia kormány támogatásával ugyanakkor a Groupe PSA igyekszik az amerikai hatóságokat jobb belátásra bírni” – jegyzi meg a közlemény, hozzátéve, hogy az iráni közös vállalattal fenntartott kapcsolatok befagyasztása nem lesz lényeges hatással a csoport éves eredményére, miután az értékesítési árbevételnek alig egy százalékát érinti.