450 új munkahely Pápán

A Yanfeng Automotive Interiors (YAI) 7,4 milliárd forintos beruházással bővíti pápai gyáregységét, amivel 450 új munkahelyet teremt, ezért a kormány a beruházáshoz 1,85 milliárd forint támogatást nyújt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten sajtótájékoztatón.

A sanghaji központú Yanfeng Automotive Interiors a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata, egyebek között műszerfalakat, ajtókat, díszítőelemeket gyárt. A vállalatnak 17 országban 93 gyára van, Európában hat országban van jelen. Éves bevétele mintegy 8,5 milliárd dollár. Pápán prémium kategóriás személyautók utasterének alkatrészeit gyártják.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a munkahelyek teremtése érdekében öldöklő harc folyik a beruházásokért, még soha nem kellett egy-egy befektetésért annyi országgal versenyezni, mint a YAI esetében. A miniszter szerint a beruházás jelentősége három szempontból is túlmutat összegén: a pápai bővítés részint újabb referencia lesz a terjeszkedő kínai tőke számára, emellett emelkedni fog a 15 százalékos magyar beszállítói arány, és a cég együttműködik az oktatás, képzés területén is.

Vallyon József, a Yanfeng Hungary Automotive Interior Systems Kft. igazgatója elmondta, a 2015-ben alakult YAI a kínai Automotive Trim Systems és az amerikai Johnson Controls vegyesvállalata. A pápai fejlesztés során bővítik a jelenlegi gyártóeszközöket, és új műanyagfröccsöntési eljárásokat honosítanak meg. Az új technológiák nem károsítják a környezetet – hangsúlyozta az igazgató.

A gyár 2004 óta működik Pápán, korábban is hasonló autóipari termékeket gyártott az autóipar luxus kategóriájába. A termékek nagy része valódi bőr és műbőr felhasználásával készül, a kiváló minőséget a magas szintű gépesítés mellett a dolgozók kézimunkája biztosítja. A gyár teljes egészében exportra termel, jelenleg 1600 aktív dolgozója van – közölte Vallyon József.