Csökkentek az autóeladások Nagy-Britanniában

Csökkentek az autóeladások júniusban Nagy-Britanniában, az uniós kilépést támogatók győzelmével végződő népszavazás utáni tíz nap alatt pedig 3,4 százalékkal esett vissza a bevásárlóutcák üzleteibe betérő vásárlók száma.

A Brit Autógyártók és -kereskedők Szövetsége (SMMT) szerdán közölte, hogy júniusban az előző év azonos hónapjához képest 0,8 százalékkal 255 ezer 766-ra csökkent a forgalomba helyezett új autók száma. Az utóbbi több mint négy évet tekintve mindössze másodjára fordult elő, hogy éves összehasonlításban kevesebb új autót adtak át a tulajdonosnak. Legutóbb tavaly októberben csökkent a forgalomba helyezett új autók száma, amit részben a Volkswagen német autógyártó károsanyag-kibocsátási botrányának számlájára írtak.

Az SMMT szerint korai lenne azt mondani, hogy az autóeladások csökkenése összefügg az uniós tagságról június 23-án tartott népszavazás végeredményével. Ezzel együtt sürgette a kormányt, hogy tegyen lépéseket a gazdasági hangulat javításáért az eladások visszaesésének megakadályozása érdekében.