Elektromos autók: rákapcsolt a kormány

Villanyautó-töltő Pásztón. A polgármester telepíttette
Hamarosan pályázhatnak támogatásért elektromosautó-töltő állomások létesítésére az önkormányzatok – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tájékoztatás szerint a pályázatot jóváhagyták, a megjelentetéssel kapcsolatos adminisztratív feladatok vannak hátra. Mint írták, a kormány tervei között változatlanul szerepel a tisztán elektromos üzemű gépjárművek elterjedését ösztönző vásárlási támogatás bevezetése, amelyet az európai jogszabályokkal összeegyeztethető formában kíván megvalósítani. A támogatásra a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll.

A támogatás mértékét egy, a nemzetközi tapasztalatokat magába foglaló és a hazai viszonyokat is figyelembevevő szempontrendszer alapján határozzák meg. Ennek nagyságáról még nem született döntés – áll a közleményben.

Az áfacsökkentést vagy az áfamentesség bevezetését az európai jogszabályok nem teszik lehetővé – írta az NGM.

A napi.hu csütörtökön írt arról több, az elektromosautó-programot ismerő – többek között kormányzati – forrásra hivatkozva, hogy autónként 2-3 millió forint közötti támogatást ad majd az állam, maximum 10-12 millió forintos értékhatárig. A végleges anyag még nem készült el – tették hozzá.