Emelkedett az olaj ára

olaj-, Rosznyefty, orosz olaj, kőolaj
Bő három százalékkal emelkedett csütörtökön az olaj világpiaci ára a szaúdi energiaügyi miniszter árstabilizációs szándékra utaló kijelentésnek és a Nemzetközi Energiaügynökség kiegyensúlyozódó kereslet-kínálatot jelző prognózisának köszönhetően.

Khalid al-Falih szaúdi energiaipari miniszter csütörtökön közölte, hogy az OPEC-tagországok és a szervezeten kívüli olajtermelő országok szeptemberi algériai informális találkozójukon a világpiaci helyzet mellett az árak stabilizálásához szükséges intézkedésekről is tárgyalnak.

Kijelentését követően további emelkedésnek indultak a világpiaci árak, amelyek már egyébként is növekvő pályára álltak a Nemzetközi Energiaügynökség olajpiaci előrejelzésének hatására.

A párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerdán közzétett szokásos havi jelentésében az olajpiaci kereslet és kínálat lassú egyensúlyba kerülését helyezte kilátásba, jelezve, hogy nem lesz túlkínálat a következő hónapokban annak ellenére sem, hogy rekordszinten állnak a készletek.

A Brent nyersolajat európai idő szerint este hat órakor hordónként 45,60 dolláron jegyezték, 3,52 százalékkal magasabb áron a globális kereskedés csütörtöki kezdeténél. A WTI ára 3,50 százalékkal 43,17 dollárra emelkedett.