Több gázt szállít Európába a Gazprom

Gazprom
Európai gázszállításainak növelését tervezi idén a Gazprom a csökkenő holland gáztermelés és az Egyesült Államok vártnál alacsonyabb cseppfolyósföldgáz-szállításai miatt.

A Gazprom szerdán közzétett első negyedéves bevétele és nyeresége is magasabb lett a vártnál a gázszállítások növekedésének köszönhetően, még az alacsonyabb gázár ellenére is.

Az első negyedévben a Gazprom 144,4 milliárd köbméter gázt értékesített az egy évvel korábbi 132,3 milliárd köbméter után. Ebből Európába 58,1 milliárd köbmétert, 49 százalékkal többet szállított a 2015 első negyedévi 39,1 milliárd köbméternél. A szovjet utódállamokban és Oroszországban viszont csökkentek a Gazprom eladásai.

Az európai gázfelhasználásnak mintegy harmadát a Gazprom fedezi. Az idén tervei szerint 165-170 milliárd köbméter földgázt szállít Európába a 2015-ös 159 milliárd után.

Az EU orosz gázszállítási függőségének csökkentésére törekszik. Az Egyesült Államok idén kezdte meg a földgáz exportját a Sabine Pass cseppfolyósföldgáz-terminálból. Az onnan eddig kihajózott húsz LNG-tankerből azonban csak kettő indult Európába, a többi dél-amerikai, közel-keleti és ázsiai célállomásokra tartott.