A robotok lázadása

2005-ben kevesebb, mint egymillió robot dolgozott világszerte. Ma 1,8 millióan vannak. Három év múlva számuk eléri a 2,6 milliót − az ipari robotok előretörése megállíthatatlan.

A technológia ma is jelentős szerepet tölt be a feldolgozóiparban. Amint azonban a robotok egyre jobbá és kifinomultabbá válnak, hatásuk a többi iparágban is fokozatosan érvényesülni fog, ideértve a szolgáltatási szektort is, amely az iparosodott gazdaságokban a legtöbb munkahelyet adja.

A cégvezetők már felismerték ezeket a változásokat és figyelembe is veszik őket a vállalati stratégiaalkotás során. A PwC 2016-os globális vezérigazgató felmérése szerint a cégvezetők 77 százaléka véli úgy, hogy a technológiai fejlődés az a megatrend, amely a legnagyobb valószínűséggel alakítja majd át az üzleti vállalkozások és partnereik kapcsolatát.

A technológia csökkentheti a költségeket és növelheti a hatékonyságot. A robotika segítségével például a vállalkozások hatékonyabban fel tudják használni meglévő tőkeállományukat és növelhetik nyereségüket. Mindez pedig tovább növelheti az olyan hagyományos beruházási formák iránti igényt, mint a raktárakba vagy a gépekbe történő beruházás. Az áruk és szolgáltatások ára is csökkenhet – vagy lassulhat az árnövekedés –, amennyiben a vállalkozások a termelékenység növekedéséből származó előnyt alacsonyabb árak formájában továbbadják a vásárlóiknak. Ezt mindenképpen érdemes megtenniük, amíg a piacok versenyképesek.