Jó évre számít a Nissan

Rekordeladásokra számít a Nissan 2017-ben a világgazdasági növekedéssel párhuzamosan emelkedő autópiaci keresletnek köszönhetően, még a nyersanyagárak és a devizaárfolyamok ellentétes hatásával szemben is – közölte Carlos Ghosn, a Nissan és a Renault elnök-vezérigazgatója.

A Nissan az idén januártól októberig 4,52 millió személygépkocsit és haszongépjárművet értékesített, a 2015-ös teljes éves 5,42 milliós eladással időarányosan nagyjából megfelelő mennyiséget.    A Nissan vezére meggyőződését fejezte ki egyúttal, hogy Donald Trump elnöksége során jó kapcsolatok ápolására törekszik majd Mexikóval, ahol az Egyesült Államokba exportált autókat gyártja a Nissan.     Az autóipari cégek ugyanis attól tartanak, hogy Trump kampányígéreteinek megfelelően újratárgyalja NAFTA észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményt, vagy védővámot vet ki a Mexikóból importált autókra. “Az elnökjelölt arról beszélt, hogy az Egyesült Államok érdekeit helyezi előtérbe. Márpedig Amerika érdekei a Mexikóval ápolt erős kereskedelmi kapcsolatokhoz fűződnek” – mondta Ghosn. “Jó év lesz a 2017-es viszonylag erős gazdasági növekedéssel, különösen az autóiparban (…) bízom benne, hogy újabb eladási rekordot érhetünk el 2017-ben” – fogalmazott a vezérigazgató.

A Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD) előrejelzése szerint a világgazdasági növekedés 3,3 százalékra emelkedik az idei 2,9 százalékról a Trump-adminisztrációtól várt adócsökkentéseknek és költségvetési kiadásoknak köszönhetően újabb lendületet szerző amerikai gazdasági növekedéssel párhuzamosan.

A Nissan a korlátozott töltési infrastruktúra és a magas árak miatt visszafogott kereslet ellenére is folytatja az elektromos járműtechnológia és új elektromos modellek fejlesztésére tett erőfeszítéseit. A Mitsubishi autógyárban az idén megszerzett ellenőrző részesedésnek köszönhetően a Nissan-Renault egyesíti és mindhárom márka modelljeinél használni fogja a Mitsubishi benzin-elektromos hibrid és a Nissan tisztán elektromos hajtáslánc technológiáját – jelentette be Carlos Ghosn, a Nissan-Renault elnök-vezérigazgatója, a Mitsubishi elnöke.