Bruce Willisék rombolója újra Budapesten – Hamarosan nyit a tuning show!

A „Magyarok a világ járműgyártásában”című tematikus kiállítás célkeresztjében elsősorban a pályaválasztás előtt vagy az útkeresés stádiumában lévő fiatalok állnak, ugyanakkor kortól és nemtől függetlenül ígér maradandó élményt az Autós Nagykoalíció (ANK) által szervezett program március 24. és 26. között.

Hogy mennyire átfogó és széles spektrumú az AMTS keretein belül ötödjére is megszervezett esemény, az ANK elnöke, Knezsik István a következőket mondta: „A G-pavilon több mint 1000 négyzetméteres területén egy időben lesz látható a hazai járműipar minden korszaka, melyek a világ járműgyártásának mérföldkövei is egyben. Ennek okán remélem, hogy minél többen leszünk március 24-én 13 órakor a színpadnál, ahol rengeteg csodálatos embert fogunk bemutatni a nagyközönségnek, akik valóban eljutottak a világ tetejére. Az élő show tehát emberi történetekről szól, miközben az időutazást és számtalan újdonságot ígérő felfedezést tartogató installáció megmutatja mindazokat a találmányokat, melyeket mi magyarok adtunk a világ járműgyártásának. Olyan csodákat mutatunk be a háromnapos rendezvény idején, melyekről sokan nem is tudnak idehaza. Ha ismernénk, akkor pedig büszkék lennénk a kifogyhatatlan szellemi tőkére és annak minden gyümölcsére, hiszen Magyarország a járműipar szilícium-völgye – ennek bizonyítékai lesznek láthatók és a hallhatók a tematikus kiállításon”.

Mátyás király idejében született találmányunk a Kocs községből származó kocsi, mint mindennek a kezdete jelenti a null kilométerkövét ennek az időutazásnak, melyet Galamb József és Henry Ford közös munkájának gyümölcse, a Fordson traktor követ. A múltidézés különlegességei között megtekinthető lesz a Die Hard 5. epizódjában látható romboló is, melyet Szalay Balázs és az Opel Dakar Team épített ZIL-alapokra. Az MRAP Cougar replika különlegessége, hogy képes hídról leugratva, lépcsőkön fel s alá masírozva, vagy akár felborulás után is mindenen át- és továbbmenni. Szalay Balázs elmondása szerint pedig azért volt érdekes kihívás számukra ez a projekt, mert 7 hónap alatt kellett megépíteni három ilyen kamiont, melyek kivitelezői általában angliai vagy amerikai cégek. A három elkészült modellből egyet visszavittek Amerikába, kettő viszont itt maradt, melyeket csúnyán összetörtek. A kiállításon a film kulisszatitkaira is fény derülhet.

Egy másik réteg megszólítására fókuszálnak a Formula Student csapatok, melyek közül három kecskeméti (KEFO Motorsport, KEFO Motostudent, GAMF Hungary), két győri (Arrabona Racing Team és a SZEngine) és négy fővárosi (BME Formula Racing Team, BME-Shox Motostudent Team, a Pneumobil-Óbuda és az OECO Bánki Donát Shell Eco-marathon) csapat áll a nagyérdemű elé.

BME_FormulaRacingTeam GAMF_MegaLux KEFO_Motorsport_01 SZEngine_03

A fenti csapatok esetében van ahol a takarékosság, van ahol a gyorsulás, és van ahol a végsebesség számít. A lényeg a közös munka, az egyének tehetségéből és szorgalmából megszületett produktum, mely egy csapatot fémjelez. A műfaj különösen főiskolások és egyetemisták körében népszerű, de akadnak profi senior résztvevők is egy-egy mezőnyben. A világsorozatokat járműgyártók és beszállítók inspirálták, mert felismerték a felsőfokú végzettségűek hiányosságait, ezért már a diploma megszerzése előtt komoly gyakorlati munkára ösztönzik a magyar mérnökhallgatókat is.

TT_RS_Coupé_gyártása

A győri Audi-gyár standján látható lesz egy Audi TT RS Coupé, egy RS3 Limousine és egy S3 Cabriolet modell, valamint a hétszeres „Engine of the Year” díjas 400 lóerős, 2.5 literes öthengeres erőforrás, mely a TT RS Coupé motorházában teljesít szolgálatot. Az öthengeres motor sorozatban immár hetedik alkalommal nyerte el a kitüntetést. A különleges motorok sorát erősíti az Audi S3-ban dolgozó kétliteres, 310 lóerős TFSI agregát is, valamint az 5.2 literes V10-es, 610 lóerős motor, mely jelenleg a Lamborghini Huracán és az Audi R8-as erőforrása. A felsorolt sportautók és motorok mind a gyár kompetens, magyar munkatársainak világszínvonalú termékei.

Audi R8 V10