Lengyelországból kapja majd a motorokat a kecskeméti Mercedes-gyár

A Daimler bejelentette, 750 millió eurót fektet be új orosz és lengyel üzemébe, ezzel akarja megnövelni az európai piacra termelt motorok és járművek számát.

Az építkezések már megkezdődtek a vállalat első lengyelországi gyárának területén, itt négyhengeres és hibrid motorok is készülnek majd. A Jawor környékén található létesítmény előreláthatóan 500 millió euróba kerül majd. A Mercedes-Benz szerint ez az üzem példaértékű lesz, nagy mennyiségben és a legkorszerűbb eszközök segítségével készülnek majd a motorok. Markus Schäfer, a Mercedes-Benz gyártásért felelős vezetője elmondta, az új jawori üzem kiváló alkatrészgyártója lesz a konszernek. Hozzátette, a cég most átszervezi és finomra hangolja az értékesítési hálózatát, hogy az megfeleljen a mai trendeknek. Erre azért is van szükség, mert fel akarnak készülni az elektromos autók nagy számú és hosszútávú értékesítésére.

A lengyel létesítmény egyike lesz a Mercedes-Benz nemzetközi erőátviteli berendezéseket gyártó hálózatának, ennek központja Untertürkheimben, Németországban található. A Mercedes szerint ezzel a lépéssel rugalmas, és kielégítő gyártási hálózatot hoznának létre, hiszen lehetővé válna, hogy többféle motort is gyártsanak ugyanazon a gyártósoron. A jawori üzem vezetője Andreas Schenkel lesz, a lengyelországi Mercedes-Benz gyártás felelőse lesz.

A Mercedes-Benz Magyarországon is fejleszt, 560 millió eurót költenek majd a kecskeméti üzembe, így lehetővé válik, hogy 2018-tól új generációs kompakt Mercedeseket gyártsanak hazánkban.

Biró Milán