Megkezdték a Skoda Karoq gyártását

Július 26-án legördült az első Škoda Karoq a Csehországban található Kvasiny üzemének gyártósoráról. A cseh autógyártó első kompakt SUV modellje októbertől lesz elérhető az ügyfelek számára.

 „Az új Škoda Karoq modell sorozatgyártásának elindulása fontos mérföldkő az egész vállalat számára és kiemelten igaz ez a Kvasinyban dolgozó kollégáinkra.” – nyilatkozta Michael Oeljeklaus, a Škoda igazgatótanácsának a termelés és logisztika területéért felelős tagja. „Az elmúlt hónapokban a teljes csapat új SUV modellünk gyártásindításának előkészítésén fáradozott” – tette hozzá Oeljeklaus.

Számos vonása közül kiemelkedik a csomagtartó akár 1630 literre növelhető térfogata, a teljes egészében LED-technikájú fényszórók és a digitális, konfigurálható műszerfal, amely most először jelenik meg a Škoda kínálatában. Az új modell öt motorváltozatban érhető el a 85 kW (115 lóerő) teljesítménytől indulva egészen a 140 kW (190 lóerő) teljesítményig. A Karoq számos további hasznos és ötletes megoldással rendelkezik, mint például a VarioFlex rendszerű hátsó ülések és a csomagtér ajtajának a virtuális pedállal, kizárólag lábmozdulattal történő nyitása.

Kvasiny egyike a Škoda három gyártási helyszínének a Cseh Köztársaságban. Az üzem jelenleg mintegy 8000 dolgozót foglalkoztat, ezzel Hradec Králové régiójának egyik legnagyobb ipari munkáltatója. A létesítmény az utóbbi években nagyszabású modernizáláson és bővítésen esett át. Egyedül 2015. óta közel 11 milliárd cseh koronát fordítottak az SUV gyártási helyszín fejlesztésére. Az elkövetkező években a gyártási kapacitás jelentősen bővül és elérheti a 295 000 járművet évente.

A Karoq mellett a Škoda Kvasinyban gyártja a Superb, a Superb Combi és a Kodiaq modelleket. A márka első kompakt SUV modellje, a Yeti is itt készült 2009. májusától egészen 2017. júniusáig. Az üzem története több, mint 80 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Már az 1930-as évek elején is autókat gyártottak Kvasinyban, többek között a JAWA 700 modellt. Az első Skoda, amely Kvasiny üzemében készült egy Superb modell volt 1947-ben.