A kiberbiztonságon múlik az autóipar jövője

A Cisco előrejelzése szerint a blokklánc-technológia (blockchain technology), az autonóm eszközök és a virtuális asszisztensek lesznek az elkövetkezendő évek uralkodó technológiai trendjei az üzleti világban, de a hálózatok és a kiberbiztonság nélkül ezek a trendek csak víziók maradnak.

Az internetes hálózati eszközöket gyártó a Cisco Magyarország keddi, MTI-nek küldött közleménye szerint a jövő trendjeinek kiteljesedéséhez a hálózatok új, szándék-alapú és intuitív generációjára, továbbá megfelelő biztonságra lesz szükség.    A közlemény szerint a következő évek egyik meghatározó technológiai trendje a blokklánc-technológia. A dolgok internete (IoT) és a blockchain összekapcsolásával érdekes kísérletek folynak. Például egy energiaipari cég a napelemek és az áramhálózat közötti adatcserét helyezné blockchain alapokra, az autógyártók pedig azt vizsgálják, hogyan tudnák alkalmazni a blockchaint a hálózatba kapcsolt autók közötti kommunikációra. Ahhoz azonban, hogy a blockchain átfogó alkalmazásában áttörést érjenek el, ki kell dolgozni az ipari szabványokat – közölték.

Egy másik meghatározó trend az autonóm eszközökhöz – drónokhoz, járművekhez, robotokhoz – kapcsolódik. Az autonóm robotok öntanulók és önfenntartók és számos területen bevethetők a bányászatról a hulladékkezelésig. Bár a drónok az otthoni felhasználók körében is népszerűek, a Cisco szerint igazi üzleti hatásuk a B2B világban lesz, akárcsak az önjáró járműveknek.

További meghatározó trendek közé sorolták a virtuális asszisztenseket, és a nyilvános felhő környezetet is. A Cisco előrejelzése szerint 2021-re a globális adatközponti forgalom 95 százalékát felhő alapú szolgáltatások teszik majd ki. Az évek során az is bizonyossá vált, hogy mind a nyilvános, mind a privát felhőt alkalmazni fogják a felhasználók a munkafolyamatok során. Ezeknek a hibridfelhő-környezeteknek a menedzselése költséges és összetett feladat – közölték.

A Cisco szerint ugyanakkor a trendek a kiberbiztonság és a hálózatok nélkül nem valósulhatnak meg. A digitalizáció következtében a hálózatok fontosabbak, mint valaha, ugyanakkor minden korábbinál nagyobb elvárásokat támasztanak és ezért a hálózati iparág új korszak előtt áll az elemzés szerint. A kiberbiztonságban a zsarolóvírusok óriási figyelmet kaptak 2017-ben és a jövőben is számolni kell velük. A felderítési idő (time to detection, TTD) csökkentése kritikus jelentőséggel bír a kiberbűnözők megfékezésében, illetve a támadások okozta károk csökkentésében – közölte a Cisco. A hálózatok legújabb generációja pedig már arra is képes, hogy azonosítsa az ismert fenyegetések nyomait – még akkor is, ha azok titkosítva vannak – a kódolás visszafejtése vagy az adatvédelembe való beavatkozás nélkül – írták.