Magyar alkatrészekkel: Hyundai i30 kombi teszt

A kompakt kombik között céges és privát használatra egyaránt kiváló ajánlat a megújult Hyundai i30 kombi. Turbós, 1,4 literes motorral és csúcsfelszereltségben tettük próbára a legeurópaibb koreait.

Újdonságok

Európában, európaiaknak tervezték és itt is gyártják a VW Golf kihívóját, a megújított Hyundai i30 kombit. A németesen letisztult puttonyos változat 24,5 centivel hosszabb (4585 milliméter) az ötajtósnál, amellyel a B oszlopig teljesen megegyezik. Tengelytávja (2650 milliméter), szélessége (1795 milliméter), és a tetősínt leszámítva (két centit számít) magassága (1475 milliméter) is változatlan.

i30

Dizájnja tetszetős, aerodinamikája kiváló, csomagtartója tágas (a kerékdobok között 1060 milliméter széles, 1050 milliméter mély), 602 literes. A hátsó ülések támlái síkba dönthetők, a raktér 1650 literre bővíthető. A küszöb alacsony (rakodópereme 630 milliméter), pakolni könnyű, a csomagokat hálóval rögzíthetjük, van akasztó a szatyroknak, síalagút és 12 voltos csatlakozó is. A padló alatt további rekeszeket találunk, amelyek beleszámítanak a 602 literes befogadóképességbe. A támlák egyszerűen ledönthetők, a kalaptartó könnyen kivehető.

i30

A beltér visszafogott, konzervatív, egyhangú, de ergonomikus. A kilátás viszonylag jó, az oldalsó tükrök lehetnének nagyobbak is. Az ülései szűkek. Három fokozatban fűthetők vagy hűthetők, a motoros állítású vezetőülés két programozható memóriát kínál.

i30

Innováció

Az i30 olyan kapcsolódási funkciókkal bír, mint az Apple CarPlay, az Android Auto, vagy a vezeték nélküli töltőrendszer, amelyek mindegyike még kényelmesebbé, biztonságosabbá és praktikusabbá teszi az okostelefonok használatát vezetés közben. Prémium felszereltséggel LED-es főfényszórókat kapunk.

i30

Biztonság

A legmodernebb aktív biztonsági rendszerek, mint az önműködő vészfékrendszer, az intelligens sebességtartó automata, a sávelhagyást gátló rendszer, az éberségfigyelő rendszer kényelmesebbé teszi az utazást, a sok aktív, szériában érkező segéd mellett a holttér-felügyelet feláras. Az utasokat összesen hét légzsák védi, köztük a vezető oldali térdlégzsák. Az ötajtós változat az Euro NCAP biztonsági tesztját ötcsillagos minősítést ért el. A teszt értékelésében különösen az autonóm vészfékező rendszert emelték ki. Ez figyelmezteti a vezetőt a vészhelyzetekre, és önállóan működteti a fékrendszert. Először fény- és hangjelzéssel szólítja meg a vezetőt, majd a veszélyhelyzet státuszától függő mértékben szabályozza a fékteljesítményt, végül az ütközést megelőző pillanatokban teljes fékerővel lassít. A Hyundai i30 kombi aktív sávtartó rendszere (LKAS) akkor riaszt, ha 60 kilométer/óra feletti sebességnél nem biztonságos manővert érzékel. Hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, még mielőtt az autó áthaladna a felezővonalon, illetve az útfelületből kiemelkedő sávhatároló jelzéseken. Hang- és fényjelzést követően a kormányzásba aktívan beleavatkozva visszaigazítja az autót a biztonságos irányba. A sávtartó megbízhatóan dolgozik, egész sokáig vezeti magától az autót, meglepően sokáig.

i30

Technológia

Az i30 kombi is megkapta az 1.4 T-GDI erőforrást. Az 1353 köbcentis négyhengeres benzines turbómotor számottevően könnyebb, mint elődje, a Gamma 1.4-es motor. Az erőforrás tömege 14 kilogrammal csökkent, miközben takarékosabb és erősebb is lett: legnagyobb teljesítménye 140 LE, maximális forgatónyomatéka 242 Nm. Álló helyzetből 9,2 másodperc alatt sprintel 100 kilométer/órára a kombi, végsebessége 206 kilométer/óra.

i30

Az új motor nagynyomású, egyáramú turbófeltöltőjét a leömlőbe integrálták. Az új helyre beépített, áttervezett turbófeltöltő jobb gázreakciót és kis fordulatszámon kedvezőbb nyomatékkifejtést eredményez. Az új kialakítású befecskendezés az üzemanyagot közvetlenül az égéstérbe juttatja, ami jobb hatásfokú égést eredményez. Ennek ellenére turbólyuka markáns, mint nagyapám bajsza.

Szubjektív

Futóműve elöl MacPherson, hátul többlengőkaros a felfüggesztés. Hangolása finom, puhán rugózik. A kormány visszajelzései sterilek, de pontosan irányítható az autó. Precízen kanyarodik, nem hajlamos alulkormányzottságra. A motor teljesítménye kissé visszafogott, ugyanakkor végtelenül csendes. A hatfokozatú váltó darabos, nem illik egy ilyen ázsiai autóhoz.

i30

Költségek

Az 1,4 literes motorral szerelt kombi alapára 5 819 000 forint, prémium felszereltséggel a tesztautó ára 7 427 000 forint. Garanciája kedvező, ötéves.

Gyártás

Elődjéhez hasonlóan a Hyundai Motor Manufacturing Czech üzemében, a csehországi Nošovicében készül, amely 2008-ban nyitotta meg kapuit, és még abban az évben megkezdte az első generációs i30 gyártását. Az üzem éves gyártási kapacitása 300 ezer gépkocsi, a gyár a legszigorúbb minőségi normáknak megfelelve teljesíti az európai ügyfelek elvárásait, lehetővé téve, hogy a Hyundai Motor ötéves, kilométer-korlátozás nélküli garanciát kínáljon.

i30

A Hyundai Motor az egyetlen olyan autógyártó a világon, amely világszerte saját gyártású acélból készíti autóit. A fejlett nagy szilárdságú acél felhasználásának aránya (53 százalék) csaknem megduplázódott, ezzel párhuzamosan a nyers vázszerkezet tömege 28 kilogrammal csökkent, szilárdsága pedig 22 százalékkal nőtt az elődmodellhez képest. A gyártás során a korábbinál több, 112 méternyi szerkezeti ragasztóanyagot használnak fel, amely egyszerre növeli a merevséget és csökkenti a tömeget.

i30

Beszállítók

Íme, a Hyundai i30 kombi főbb beszállítói, köztük néhány hazai és a környékünkön gyártó cég:

DANA – hengerfejtömítés (Győr)

HELLA – üzemanyag modul vezérlés, 24 GHz radar

BROSE – klímakompresszor motor (Kecskemét)

MAHLE: szívócsonk, EGR-hűtő (Balassagyarmat)

FEDERAL-MOGUL – hőpajzs, szelepülés, hajtórúdcsapágy, dugattyú (Kunsziget)

DELFINGEN – folyadéktömlők, vezetékvédelem (Tier 2) (Arad)

DENSO – légtömegmérő (Székesfehérvár)

UFI FILTERS: üzemanyagszűrő (dízel)

TEKLAS – klíma tömlők

TI AUTOMOTIVE – üzemanyagbetöltő, fék- és üzemanyagcsövek (Győr)

MANN + HUMMEL – olajszűrő

NEMAK: hengerfej (1.4 Kappa motorok) (Győr)

SCHAEFFLER – szelepemelő, toronycsapágy, kettős tömegű lendkerék, ékszíjtárcsa

VALEO – generátor (Gamma benzinmotorok) Veszprém

DOW AUTOMOTIVE: karosszéria ragasztás

GST/SETON AUTOLEATHER – bőrülések

OKE AUTOMOTIVE: ülés profilok (Vágterbete, Szlovákia)

FAIST CHEMTEC: hangtompítók

BROSE: deréktámasz (Kecskemét)

WEBASTO – napfénytető

SMR AUTOMOTIVE – külső visszapillantók (Mosonszolnok)

HELLERMANNTYTON – kábelkorbácsok és rögzítő elemek

16 8 6 5 4 3 1

Képek és szöveg: Biró Csongor