Afrikára koncentrál a Suzuki és a Toyota

A Toyota és a Suzuki megállapodtak arról, hogy megkezdik az egyeztetéseket új, közös projektekről a technológiai fejlesztés, a járműgyártás és a piacfejlesztés területein.

A 2017. február 6-án aláírt, üzleti partnerség kialakításáról szóló szándéknyilatkozat elfogadása óta a Toyota és a Suzuki az együttműködés konkrét formáival foglalkoznak, és más közös erőfeszítések mellett bejelentették közös járműszállítási tervüket is az indiai piacra vonatkozóan. Eközben a két vállalat a gyártás és a piacfejlesztés területeire is kiszélesítette az együttműködés lehetséges spektrumát. Az egyeztetés az alábbi témaköröket öleli fel:

  • A Denso Corporation és a Toyota részéről technológiai támogatás a Suzuki számára egy kompakt, rendkívül üzemanyag-takarékos hajtáslánc kifejlesztéséhez.
  • A Suzuki által kifejlesztett modellek gyártása a Toyota Kirloskar Motor Private Ltd. (TKM) üzemében, indiai értékesítésre a Toyota- és Suzuki-hálózatokon keresztül.
  • A Suzuki által kifejlesztett modellek – beleértve a TKM által gyártandókat (lásd fent) – szállítása Indiából afrikai és egyéb piacokra a Toyota és Suzuki által, a Toyota és Suzuki értékesítési hálózatait felhasználva, illetve az együttműködés továbbfejlesztése a logisztika és szolgáltatások területein is.

”A Suzuki volt az első japán vállalat az indiai piacon, és azóta az indiai emberekkel közösen dolgozik a motorizált társadalom építésén. Ez képviseli azt a ’csináljuk meg’ szellemet, amit már a konkrét üzleti partnerség formáival kapcsolatos egyeztetésekről szóló szándéknyilatkozat aláírásakor is említettem. Vagy ahogyan mondani szoktam, a Suzuki egy olyan vállalat, amely a gyakorlatban is megvalósítja a ’Legyünk a legjobbak a városban’ elképzelést. Az indiai társadalom tagjaiként a Toyota és a Suzuki mindent megtesznek azért, hogy minél szabadabb és élvezhetőbb legyen a jövő mobil társadalma, illetve azért, hogy Afrikában és világszerte egyaránt közkedveltté tegyék a ’Made in India’ jelzésű járműveket. A konvenciók rabságában fogant jövőkép helyett a Toyota inkább olyan jövőre szavaz, ahol mi magunk jelöljük ki utunkat. Ennek eléréséhez lesz szükség a ‘Csináljuk meg!’ szellemiségre. A Suzukival kialakított együttműködés révén szeretném jobban megismerni ezt a szemléletet. – fogalmaz Akio Toyoda, a Toyota világszintű elnöke az együttműködés kapcsán.

“A partnerség bejelentésekor azt mondtam: Akio Toyoda vezetése alatt a Toyota mindvégig lelkesedett a Suzuki által kezdeményezett, a fejlett technológiák fejlesztésére vonatkozó együttműködésért. Szeretném kifejezni ezért szívből jövő elismerésemet. Közvetlenül ezután a Toyota megszervezett egy sor intenzív és tartalmas megbeszélést. Támogatást kapunk majd egy, a Suzuki számára létfontosságú kompakt, rendkívül takarékos hajtáslánc kifejlesztéséhez, amire minden erőnkkel koncentrálni kívánunk. Remélem, hogy az új, közös projektek hozzájárulnak majd mindkét vállalat jövőbeni sikerességéhez, méghozzá nem csupán Indiában, hanem a globális piacon is.”  – teszi hozzá Szuzuki Oszamu, a Suzuki világszintű elnöke.