Jubileumhoz érkezett a kalinyingrádi üzem

Legördült a gyártósorról az 1 800 000. autó a kalinyingrádi Avtotor üzemből március végén. A jubileumi modell egy Kia Cerato, ami teljes mértékben az üzemben készült.

A harmadik generációs Ceratót egyébként 2012 óta gyártják Kalinyingrádban. 2014 óta az autók hegesztése és festése is az üzemben történik, azóta teljes mértékben helyben készülnek az autók. A komplexumba már 50 millió eurót fektettek be. 2016 novembere óta már egy újított harmadik generációs Cerato is készül az Avtotorban. Összeségében 41 ezer 500 Kia Cerato készült el a gyárban.

1997 májusa óta készülnek Kia modellek Kalinyingrádban. A cég 11 koreai modellt gyárt: Kia Cee’d, Cerato, Mohave, Optima, Picanto, Quoris, Sorento, Sorento Prime, Soul, Sportage és Stinger is készül a gyártósorokon. Az 1994-ben alapított Avtotor volt az első üzem Oroszországban, amelyik külföldi céggel (jelen esetben a koreai Kia Motorsszal) működött együtt. 21 éve folyamatos a termelés a gyárban. A Kia modellek mellett BMW, Hyundai és FAW autók is készülnek Kalinyingrádban.

Biró Milán