Jedlik Ányos nevét vette föl a szegedi Elektrotechnikai Múzeum

Az első villanymotor megalkotója előtt tisztelegve Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeumként működik tovább az elektrotechnika-történeti kiállítás, amelyet 15 éve a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának jogelődje, a DÉMÁSZ és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Szegedi Szervezete hozott létre a Tisza-parti városban.

A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeumban 2003 óta gyűjtik az elektrotechnika 20. századi tárgyi emlékeit és dokumentumait. Az alapítók szándéka az volt, hogy az utókor számára megőrizzék és megismerhetővé tegyék az elektromos energia használatával és az energiaszolgáltatással kapcsolatos berendezéseket.    A folyamatos gyűjtőmunkának köszönhetően a látogatók nemcsak a régmúlt, hanem a közelmúlt technikatörténetét is megismerhetik a kiállítótérben, ahol több mint háromszáz tárgy és dokumentum tekinthető meg. Ugyanakkor várják azokat, akik a birtokukban lévő relikviákat szakszerű megőrzés mellett a bemutató rendelkezésére bocsátanák.    A múzeumban hamarosan interaktív kiállítóteret alakítanak ki, ahol bárki kipróbálhatja, mi is az az intelligens otthon vagy miként készül az ebéd egy okos konyhában.

A múzeum népszerű helyszíne a szaktárgyak oktatásának, a látogatók képzett tárlatvezetőktől kapnak szakszerű és az igényekhez igazodó szinten ismereteket az elektrotechnika történetéről és a bemutatott eszközökről, berendezésekről. Az általános és középiskolások is szívesen töltik el a fizika órát a különleges bemutatón, amely előzetes bejelentkezés alapján látogatható Szegeden, a Korányi fasor 18. szám alatt.