Elkerülik Bulgáriát a külföldi befektetések

Az utóbbi években vészesen alacsony szintre csökkent a közvetlen külföldi beruházások értéke Bulgáriában a gazdasági kamara szerint.

Radoszvet Radev, a Bolgár Gazdasági Kamara elnöke újságírók előtt kijelentette: 2007 és 2017 között évente mintegy 18 milliárd leva (9 milliárd euró) volt a beruházások értéke, ebből a csúcs, 24 milliárd levával, 2008-ban volt. Míg a közvetlen külföldi beruházások 2007-ben még ennek 98,6 százalékát tették ki, 2017-ben már csak 9,8 százalékát – mondta.    Az idei adatok azt mutatják, hogy a csökkenő tendencia folytatódik, hiszen az első fél évben mindössze 250 millió leványi közvetlen külföldi befektetés történt, fele annyi, mint 2017 első felében – tette hozzá.    Az elnök szerint az egészséges gazdaságokban a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 10 százalékát adják a közvetlen külföldi befektetések, ami Bulgária esetében mintegy 10 milliárd levát feltételezne, figyelembe véve az éves nominális GDP 100 milliárd levás értékét.    A kamarai elnök a közvetlen külföldi befektetések zsugorodásának érzékeltetésére megemlítette, hogy csak a külföldön dolgozó bolgárok által hazautalt deviza összege is jóval magasabb a közvetlen külföldi beruházásokénál.

1 Comment on Elkerülik Bulgáriát a külföldi befektetések

  1. Jól értem, hogy a 7 milliós Bulgáriában az a normális, ha évente 5 mrd EUR a “normális” külföldi beruházás? Hiszen ez évi 5 (öt) db BMW beruházással egyenlő. És közel két évtizedig minden évben 5 prémium-autógyárral egyenértékű beruházás történt?

Comments are closed.