Mit is jelent pontosan az Ipar 4.0?

Egyre többet hallunk arról, hogy a negyedik ipari forradalom -vagy ahogyan még igen gyakran nevezni szokták, az Ipar4.0 – vívmányai, a robotizált gyártórendszerek, az egymással “kommunikáló” gyártó-megmunkáló gépek egyre elterjedtebbek az autógyártásban is. Azonban mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy miről is szól pontosan az Ipar 4.0.

A kifejezés magában foglalja a gyártási módszerek megváltozásának, illetve az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásának korszakát.  Hajlamosak vagyunk mindezt – különösen a robotizálás szó hallatán – a munkájukat a gépek miatt elveszítő emberek víziójával azonosítani, pedig az Ipar 4.0 fogalma ennél sokkal többet takar. Ide tartoznak az olyan technológiák, mint a gyártás/ellátás vizualizáció, Big Data, intelligens energiafelhasználás, 3D nyomtatás, MES, ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás, ERP, SMC, Advance Planning rendszerek, robotokkal támogatott gyártás, additív gyártástechnológiák stb.

Az korszakban elterjedő technológiáknak köszönhetően az ipari digitalizáció és az úgynevezett IoT (Internet of Things) megoldások pozitívan befolyásolhatják, fejleszthetik egy-egy vállalkozás termelését, illetve a hibalehetőségeket is nagy arányban szűrik ki a termékek előállításakor. A részben, vagy teljes egészében digitális üzemek ennek köszönhetően a nemzetközi piacon is versenyelőnyre tehetnek szert.

2018 végén választották ki az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt keretein belül azt az öt céget, amelyek „mintagyárakként” az Ipar 4.0 technológiák gyakorlati használatát mutatják be magyarországi kis és középvállalkozások számára.

A mintagyárak közé tartoznak:

  • Continental Automotive Kft.

  • Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft.

  • Eltec Holding Kft.

  • Festo-AM Kft.

  • Macher Zrt.

A kiválasztott gyárak feladata, hogy a hazánkban a feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék az ipar 4.0 innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokkal és jövőbe mutató szemléletváltással milyen előnyökre tehet szert egy-egy vállalkozás.

A Continental-nál az Ipar 4.0 elsősorban a korszerű termékek előállításához alkalmazott innovatív gyártástechnológiát, hatékonyságot és versenyképességet jelent, melyben az ismétlődő feladatokat robotokra és mesterséges intelligenciára bízzák.  Természetesen a folyamatos fejlesztésekért cserébe az Ipar4.0 technológiáktól minőségjavulást, költségcsökkenést és mindez által a munkatársak elkötelezettségének növekedését várják. Ezen a ponton rendszeresen felmerül a kérdés, hogy vajon mi is lesz a munkatársak feladata a jövőben. Természetesen nem kell amiatt aggódni, hogy többé ne lenne szükség humán erőforrásra, hiszen nem automatizálható feladatokat fognak végezni, melyeket csak emberi szellemi képességgel és ügyességgel lehet ellátni.

Az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt révén a kkv-s látogatók többek között megtudhatják, hogy a német technológiai vállalat, a Continental hogyan vezette be az adott Ipar 4.0-s technológiát, milyen előnyei, illetve esetlegesen milyen hátrányai vannak, melyek azok a nehézségek, melyekre az átállás során érdemes felkészülni.

A negyedik ipari forradalom nem csupán egy technológiai kérdés, hanem egy igazi paradigmaváltást jelent az ipari vállalatok gyártási stratégiájában. A változás ráadásul nem csupán az egyes cégek stratégiáját érinti, hanem hatással van az országok egészének gazdaságára.

(x)