Háromszorosan térül meg a digitalizáció

A digitalizáció a fenntartható növekedés egyik legfontosabb hajtóereje, jelentős versenyképességi tényező – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Budapesten, a Modern gyárak éjszakája programsorozat megnyitóján, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. gyárában.

Hozzátette, a digitalizáció a gazdaságban egyértelműen pozitív hatást gyakorol a vállalkozások eredményességére, és utalt arra, hogy a gazdaságfejlesztési operatív programok információs rendszerének adatai alapján az IT-fejlesztésekbe fektetett minden forint háromszoros üzleti eredménynövekedést hoz az adott vállalkozásnál két éven belül.     A Modern gyárak éjszakája program is felhívja a figyelmet a legkorszerűbb megoldásokra, a digitalizációra, a robotizációra és az automatizációra, és egyben bemutatja a korszerű munkahelyeket nemcsak a vállalkozásoknak, hanem a pályaválasztás előtt álló fiataloknak is – mondta.

Palkovics László szólt arról, hogy a Magyarországon a működő vállalkozások 97 százaléka hazai tulajdonú, a munkavállalók háromnegyedét ezek foglalkoztatják. Gazdasági súlyuk megközelítően akkora, mint a 3 százalékot képviselő külföldi tulajdonú cégeké, ezért is fontos a hazai kis- és középvállalkozások figyelmét ráirányítani az ipar 4.0 megoldásokra.