Telekocsit mutat be a beszállító

„A Bosch a világon egyedülálló, hardverből, szoftverből és mobilitási szolgáltatásokból álló csomagot fejleszt a jövő ingajárati mobilitása számára” – mondja Markus Heyn, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja. A világ legnagyobb elektronikai kiállításán – a Las Vegasban rendezett CES 2019 szakmai vásáron – a Bosch egy tanulmányjárműben mutatja be a közlekedés e módját szolgáló megoldásait.

Az ingajáratok szegmense a telekocsi-szolgáltatások iránti igény növekedéséből született: csupán Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Kínában már 2020-tól körülbelül egymillió ilyen, igény szerint igénybe vehető ingajárati busz közlekedik majd az utakon, 2025-ig számuk 2,5 millióra nő. Ezek közül a bármikor elérhető szállítóeszközök közül sok teljesen elektromos hajtásláncú lesz, és legkésőbb a következő évtized közepétől sofőr nélkül üzemelnek. Éppen ezért a Bosch az ingajárati tanulmányjárműve minden négyzetcentiméterét a megfelelő technológiával töltötte meg – az elektromos hajtáslánctól és a jármű környezetét 360 fokban lefedő érzékelőktől egészen a hálózatba kapcsolt vezérlőrendszerekig és a jármű szabályozóegységéig. Ezek a komponensek és rendszerek az ingajáratokkal kiszolgált mobilitásig vezető útnak csupán egy részét képezik. A technológia és a mobilitási szolgáltatások összekötésével válnak az igény szerint használható szállítóeszközök hétköznapi használatra alkalmassá, és mindenki számára rugalmasan kihasználhatóvá. „A jövőben minden jármű a Bosch digitális szolgáltatásaival közlekedik majd” – mondja Heyn. A szolgáltatások segítségével a felhasználók lefoglalhatják a járműveket, megoszthatják utazásukat más utazókkal és kifizethetik az igénybe vett szakaszra a szolgáltatási díjat. A járművek töltéséhez, javításához és karbantartásához, valamint az útvonaltervezéshez és a flottamenedzseléshez is szolgáltatások szükségesek, ezeket a Bosch az ingajárat-járműparkok üzemeltetőinek egy hálózatba kapcsolt ökoszisztéma keretében kínálja majd.

Foglalás és megosztás
Az ingajáratokon bármikor foglalható hely okostelefon segítségével, akár otthon, akár a munkahelyen tartózkodik a felhasználó. A háttérrendszer algoritmusa kiszámítja, hogy melyik jármű ér leggyorsabban a megjelölt helyre, és kik azok az utasok, akik hasonló útvonalon kívánnak haladni. Minél többen használják ugyanazt az iránytaxit, annál olcsóbbá válhat az utazás. Egyúttal a városokban csökken a forgalom és mérséklődik a környezeti terhelés is. A Bosch fejleszti azon szoftverplatformokat, amelyek mindezt valóra váltják. Amikor a jármű megérkezik a kívánt beszállási pontra, akkor a felhasználó ugyancsak az okostelefonjával azonosítja magát. Egy digitális ujjlenyomat egyértelműségével ismeri fel a felhasználó okostelefonját, és csak neki nyitja ki a járművet. Így minden utas mindig megkapja az általa lefoglalt ülőhelyet.

Villamosított és automatizált közlekedés
A Bosch elektromos hajtótengelye jóvoltából az iránytaxik különösen hatékonyan és egyúttal gazdaságosan szelik át a városokat. A Bosch Convenience Charging kényelmes töltést biztosító szolgáltatása tudja, hogy meddig elegendő az akkumulátorok töltöttsége és azok hol tölthetők fel árammal. E szolgáltatás jóvoltából az autóvezetőknek már nem kell attól tartaniuk, hogy lemerült akkumulátorral az út szélén maradnak. A szolgáltatás a járműinformációk – például az akkumulátorok aktuális töltöttségi állapota vagy a fűtés és a légkondicionáló energiafogyasztása – valamint a környezet forgalmi és időjárási adatainak összevetésével pontosan meghatározza a várható hatótávolságot. Ezenkívül a Convenience Charging megtalálja az optimális töltőpontot, azt képes előre lefoglalni, ráadásul az egységes hozzáférési és fizetési rendszer jóvoltából a tényleges töltési folyamat is minden eddiginél egyszerűbb.

A vezető nélküli elektromotoros iránytaxikkal a felhasználók nemcsak szinte teljesen károsanyag-kibocsátás nélkül, hanem egyúttal biztonságosan is utazhatnak. A Bosch saját maga fejleszt és gyárt az automatizáláshoz többek között radar-, video- és ultrahangérzékelőket, fékvezérlő rendszereket és elektromos kormányrásegítőket. Azonban az intelligens digitális szolgáltatások is elengedhetetlenek az automatizálás kapcsán. A Bosch útviszony-előrejelző szolgáltatásának köszönhetően az önvezető járművek előre tudják, hogy milyen környezeti viszonyok állnak előttük. Így időben felkészülhetnek azokra, és minden körülmények között biztonságosan haladhatnak. A Bosch útazonosítás egy térképalapú helymeghatározó rendszer, amellyel az automatizáltan közlekedő járművek centiméteres pontossággal lokalizálhatják a pozíciójukat a forgalmi sávban – ez egy további fontos alapkövetelmény az önvezető iránytaxik biztonságához.

Kényelmes utastér
A Bosch a tanulmányjármű utasterében négy utas számára alakított ki helyet. A maximális lábtér és kényelem érdekében az utasok egymással szemben foglalnak helyet. A szórakoztatásról és az információkról képernyők gondoskodnak, amelyeket az utasok egyesével vagy többen közösen használhatnak. Így egy család a hétvégi kirándulás során együtt nézhet egy filmet, vagy a munkatársak az iroda felé utazva együtt dolgozhatnak az előadásukon. Az okostelefonok a fedélzeti wifit használják, és a Bosch hálózatba kapcsolt megoldásának köszönhetően könnyedén összekapcsolhatók az infotainment rendszerrel. Az ingajárat a concierge-szolgáltatás jóvoltából digitális asszisztenssé válik. Ez rendkívül tájékozott, mindig kész az utasoknak ajánlásokkal, foglalásokkal, időjárás-jelentéssel vagy úti célokkal szolgálni. A célhoz megérkezve az utasok a viteldíjat a Bosch elektronikus fizetési rendszerén keresztül egyenlíthetik ki.