Milyen az okos üveg?

A Continental olyan innovatív anyagok fejlesztésén dolgozik, amelyek még kényelmesebbé tudják tenni az utazást, és eközben számos ú, praktikus funkcióval szolgálják ki az utasok igényeit. A modern vasúti kocsik már alapvetően is nagymértékű kényelmet nyújtanak az utasok számára, akik választhatnak, hogy útközben dolgozni, vagy egyszerűen csak pihenni akarnak. A technológiai vállalat az utazás kényelmének növelése érdekében egy olyan fejlesztést mutatott be, amely az üveglapok sötétedéséért felelős intelligens technológia.

A mobilitás növekedésével egyenes arányban növekszik a vasúti közlekedést használók száma is, így a kényelmi funkciók a vonattal utazók legújabb generációja számára kimondottan fontosak. A Continental intelligens üvegvezérlés (IGC – Intelligent Glass Control) rendszere lehetővé teszi az utasok számár, hogy igényeik szerint szabályozhassák az ablakukon bejövő fény mennyiségét, vagy az egyéb fénylő felületek színét. A technológia – amelyet eredetileg az autóipar számára fejlesztettek ki – egy két üveglap között elhelyezkedő, és egy elektronikus vezérlőegységhez csatlakoztatott rétegen alapul. Ez a réteg olyan részecskéket tartalmaz, amelyek egy elektromos mezőn terülnek el: amennyiben nincs feszültség, a részecskék véletlenszerűen helyezkednek el, és a réteg a ráeső fényt elnyeli, tükrözi, és úgy osztja el, hogy csak egy kis része halad át magán a rétegen. Amennyiben feszültség van jelen, a részecskék elrendeződnek az elektromos mezőn. A rétegre eső fénynek csak töredékre kerül elnyelésre, és a réteg átlátszóvá válik.

A réteg igény szerint sötétíthető a vasúti kocsikon, ami fokozza a zavartalan utazási élményt. A rendszer védelmet nyújt a túlzott fényerő és UV sugarak ellen anélkül, hogy redőnyöket, vagy függönyöket kellene alkalmazni. Ezen kívül a kocsi hőmérsékletének alacsonyan tartásához is hozzájárul, amely csökkenti a légkondicionáló rendszerek használatát és így értékes energiát spórol meg, valamint csökkenti az emissziót is.

system-intelligent-glass-control--igc---data

Az üveg átlátszóságának és színének szintjét egy vezérlőpanelen keresztül lehet állítani, amelyet úgy is be lehet programozni, hogy külső körülményekre reagáljon, mint például a szenzorok által érzékelt napfény-intenzitás mértéke.

A Continental portfóliója az ablaküvegek mellett az ülések számára is fejlett megoldásokat kínál. Az attraktív skai műbőr – ami költséghatékonyabb a hagyományos bőr- és szövethuzatoknál – rengeteg lehetőséget kínál a design terén. A bőrhatású felület természetes külsőt, színt és tapintást ad az üléseknek, ami garantált kényelmet nyújt még a hosszú utak során is. A Continental az anyagok és felületi design területeit érintő szaktudásának, valamint az elérhető színek széles választékának köszönhetően olyan megoldással tud szolgálni, amely teljes mértékben megfelel a designnal szembe felállított elvárásoknak.

(x)