13 százalékos béremelés a vasműben

Dunaferr

Dunaferr
A tavalyi év után 2019-ben is kétszámjegyű, átlagosan 13 százalékos béremelés lesz a Dunaferr vas- és acélkohászati vállalatcsoportnál – közölte a cég.    A szakszervezetekkel február 13-án írták alá a bérfejlesztési megállapodást.

A közleményben idézték Jevgenyij Tankilevicset, az ISD Dunaferr Zrt. cégvezetőjét, aki rámutatott: a társaságcsoport nemcsak túlélte a kohászatot sújtó válságot, hanem az elmúlt években elvégzett technológiai fejlesztésekkel, beruházásokkal növekedési pályára állt és nyereségessé vált. Úgy vélte, ebben döntő szerepe van a cégnél dolgozó ötezer munkavállalónak.    A vállalatvezető az idei évre célul tűzte ki a maximális termelési volumen rekordértékű, évi kétmillió tonnára történő felfuttatása mellett a különböző minőségi kritériumok elérését, ami lehetővé teszi az új acélpiaci szegmensekre való belépésüket.    További stratégiai célnak nevezte a magas hozzáadott értékű termékek gyártásának növelését, valamint a partnereknek nyújtott szolgáltatások színvonalának emelését.

A közlemény szerint a kollektív szerződés hatálya alá tartozó dunaferres társaságoknál alanyi jogon minden munkavállaló havi 25 ezer forintos alapbérfejlesztésben részesül január 1-jéig visszamenőleg, ezen túlmenően további átlagosan 6,25 százalékos differenciált bérfejlesztésre is sor kerül. A béren kívüli juttatásoknál a munkáltató részben kompenzálja a személyi jövedelemadó változásból eredő, a munkavállalókat terhelő többlet adóterheket, illetve a béren kívüli juttatások az átlagos 13 százalékos alapbérfejlesztés mértékével emelkednek.

Az ISD Dunaferr Zrt. vezetői és a szakszervezetek, a DV Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet közötti középtávú bérmegállapodás 2015-2017 között volt érvényben, a tavalyi megállapodásuk értelmében több mint 15 százalékos alapbéremelést kaptak a dolgozók.

Az ISD Dunaferr társaságcsoport Magyarország meghatározó acélgyártó komplexuma, az ország egyik legnagyobb termelő vállalata. Éves acéltermelő kapacitása megközelíti a kétmillió tonnát. Integrált technológiájának köszönhetően a társaságcsoport az iparági termékek széles körét kínálja: melegen hengerelt, pácolt, hidegen hengerelt, tűzi horganyzott acéltekercseket és táblalemezeket, valamint hidegen hajlított idomacélokat.    A nyilvános cégadatok szerint a vállalatcsoport értékesítésből származó nettó árbevétele 2017-ben 290,9 milliárd forint, az adózott eredménye 17,58 milliárd forint volt.    A társaságcsoport több mint ötezer főt foglalkoztat, és a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetéséhez járul hozzá.