Beindultak az oroszok

A Rosstat adatai szerint 2019 első két hónapjában 247 ezer személyautó gurult le az orosz gyártósorokról, ez 3,8 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. A februári hónap kifejezetten pörgős volt, 134 ezer autó készült előző hónapban Oroszországban, ez pedig 7,4 százalékkal több, mint 2018-ban volt.

Ehhez az is hozzájárult, hogy az AvtoVAZ tökéletesítette a Lada Largus CNG kombik gyártási folyamatait az előző hónapban. A szentpétervári üzemben a Nissan megkezdte a korszerűsített Qashqai SUV modellek gyártását. A Renault pedig Moszkvában indította meg a frissített Renault (nálunk Dacia) Duster modellek összeszerelését. Azt is fontos kiemelni, hogy ebben a hónapban gördült le a 75 ezredik Ford Kuga modell a Ford Sollers jelabugai üzemének szerelősorairól. A Volkswagen kalugai létesítményében pedig elkészült a 150 ezredik ötajtós Skoda Rapid, melynek gyártása 2014 februárjában indult. Sőt, a Lada is jubilált, a 300 ezredik Vesta készült el az orosz vállalat izsevszki üzemében.

Január-februárban 16 200 teherautó készült az országban, ez 5 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Előző hónapban mintegy 12 100 darabot gyártottak, ez viszont 0,3 százalékkal több, mint tavaly februárban.