Sosem kaptak még ekkora jutalmat az autógyár dolgozói

Porsche
Nyereségfelosztás Porsche módra: miután a 2018-as pénzügyi évben a vállalat rekordot állított fel bevétel, profit és kiszállítás terén is, a sportautó-gyártó alkalmazottai akár bruttó 9700 eurós speciális bónuszt kapnak. Ezt a jutalmat a Porsche a munkatársak kivételes elhivatottságának elismeréseként adja. A bónusz maga két fő részből áll: 9000 eurót kap a Porsche munkaerő teljesítménybónuszként a 2018-as pénzügyi év után, 700 eurót pedig félretesznek kiegészítő hozzájárulásként a Porsche VarioRente nyugdíjbiztosításba, vagy más kiválasztott nyugdíjalapba.

A sportautó-gyártó 2018-ban négy százalékkal 256 255 járműre növelte kiszállításait. A bevétel 10 százalékos emelkedést követően 25,8 milliárd euróban állapodott meg, ugyanakkor a nettó működési nyereség is négy százalékkal emelkedett 4,3 milliárd euróra, miközben a ROI index 16,6 százalékos volt. A munkaerő körülbelül 9 százalékkal növekedett: immár 32.325 személyt foglalkoztat a vállalat.

A 2018-as pénzügyi évre a Porsche AG körülbelül 25 ezer alkalmazottja kap kiegészítő juttatást, amelynek mértékét az egyéni munkaórák és a vállalatnál töltött idő alapján állapítják meg. „2018 szélsőségesen sok kihívást hozott és néha egészen a határokig feszítette csapatunkat. Ennek ellenére képesek voltunk az előző évi kimagasló értékeket túlszárnyalni a bevételek, a profit és a kiszállítások tekintetében, miközben még kiválóbb modelleket dobtunk piacra,” mondta Oliver Blume, a Porsche AG vezetőségének elnöke. Erre kiváló példa az ikonikus 911 nyolcadik generációja, amely a Los Angeles-i Autószalonon ünnepelte világpremierjét.

A speciális bónuszt az április fizetésekkel együtt kapják az alkalmazottak, méghozzá nem a különböző fizetési szintek alapján, hanem rögzített összegben. „Mi így értelmezzük az egyenlő lehetőségeket; tudjuk, hogy vállalatunk minden egyes alkalmazottja ugyanolyan eltökélten küzd a sikereinkért, a bónuszhoz való hozzáállásunk pedig jól tükrözi azt, hogy ennek tudatában vagyunk,” mondta Andreas Haffner, az emberi erőforrásokért felelős vezető.

A 2018-as speciális bónusz nagyobb, mint a 2017-es speciális, évfordulós bónusz, amely összesen 9656 eurót tett ki. A 2017-es pénzügyi évért az alkalmazottak 9300 eurós speciális kifizetést kaptak. Emellett pedig a Porsche alkalmazottai 356 euró évfordulós bónuszt kaptak a Porsche sportautók 70 éves fennállásának kapcsán.