Még többet akar az Aston Martin főrészvényese

Aston Martin
Az Aston Martin sportautógyártó legnagyobb részvényese további 3 százalékkal növelné tulajdonhányadát a cégben. A végső döntés július végén várható.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosa az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társasághoz tartozó Strategic European Investment Group, amelynek jelenleg 31 százalékos részesedése van a sportautó-gyártóban.     A legnagyobb résztulajdonos 10 fontot (12,68 dollár, 1 font=360,16 forint) fizetne részvényenként, ami megfelel az Aston Martin pénteki záróárfolyamának a londoni értéktőzsdén.

Az 1913-ban alapított Aston Martin részvényeivel tavaly októberben indult meg a kereskedés a londoni tőzsdén. Akkor a cég piaci tőkeértéke 4,33 milliárd font volt, a cég részvényára azóta csaknem 47 százalékkal gyengült.     Az Aston Martin tavaly 4441 járművet adott el, 26 százalékkal többet a megelőző évinél. Az értékesített autók átlagára 141 ezer font volt.

Az Aston Martin tavalyi kamat- és adófizetés, valamint amortizáció előtti eredménye (ebidta) 20 százalékkal, 247,3 millió fontra nőtt, míg a cég bevétele 25 százalékkal, 1,1 milliárd fontra ugrott.