Egymilliárdos beruházást zárt le a TDK Szombathelyen

TDK
Az autóelektronikai alkatrészeket gyártó szombathelyi TDK Hungary Components Kft. több mint 1 milliárd forinttal  bővítette kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitásait. Az 1,031 milliárd forint összköltségvetésű beruházás célja a vállalat meglévő K+F+I kapacitásainak bővítése volt.

Több mint 1 milliárd forint értékű beruházással növelte kutatási-fejlesztési kapacitásait a TDK Hungary Components Kft. (korábban Epcos Elektronikai Alkatrész Kft.). A szombathelyi székhelyű cég a Széchenyi 2020 programban meghirdetett „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című pályázati kiíráson (GINOP-2.1.2-8.1.4-16) ehhez a fejlesztéshez 257,74 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el.

A beruházásra azért került sor, mert a támogatott K+F+I projekt megvalósítása előtt a vállalat fejlesztőkapacitásai már kevésnek bizonyultak olyan fejlesztési projektek megvalósításához, amelyeket a megváltozott piaci követelmények indukáltak. Az elnyert támogatásnak köszönhetően a cég jelentősen tudta bővíteni fejlesztői tevékenységét, és ily módon meg tudott felelni a megnövekedett követelményeknek.

A beruházás során új termékeket és technológiákat fejlesztettek a telephelyen. A támogatásból bér-és járulék, anyagköltség, infrastrukturális fejlesztés, valamint eszközbeszerzés elszámolására volt lehetősége a vállalatnak. A projekt részeként kifejlesztett elektronikai alkatrészeket főként exportpiacokon értékesítik, a termékeket számos iparágban alkalmazzák.

Az idén negyedszázados jubileumát ünneplő TDK Hungary Components Kft. 1994-ben alakult Szombathelyen, ma a város egyik legnagyobb munkáltatója. A japán TDK csoport magyarországi leányvállalatának termékeit világszerte értékesítik az elektronikai, járműipari, valamint energetikai szektorban tevékenykedő megrendelők részére. A fejlesztési tevékenységek bővítését a megnövekedett piaci követelmények és a magas kereslet tették szükségessé, a Széchenyi 2020 program segítségével az említett uniós támogatási összeget ehhez használta fel.

A TDK Hungary Components Kft. a tokiói székhelyű TDK vállalatcsoport tagja. A szombathelyi gyárban induktivitások széles körét gyártják, többek között fojtótekercseket és zavarszűrőket. Ezen túl a telephely az ipari elektronikai alkalmazásokban használt alumínium elektrolit kondenzátorok kompetencia központja, a vállalatnál kondenzátorok széles körét gyártják. A telephely jelenleg mintegy 2500 főt foglalkoztat.