Talicskával hordják haza a pénzt az autógyártók

Csehország

Rekordnagyságú – 78,2 milliárd koronás (1016,6 milliárd forint) osztalékot küldött külföldi anyacégeinek a tavalyi gazdasági eredmények alapján a három legnagyobb cseh autógyár. Ez az összeg négyszerese a 2017-es osztaléknak, egyben mintegy 25 százaléka a 2018-ban külföldre kifizetett csehországi osztalékoknak – írta az E15 gazdasági napilap.

A német Volkswagen tulajdonában lévő Skoda Auto tavaly több mint 70 milliárd koronás összeget küldött német anyacégének, a dél-koreai Hyundai 7,5 milliárd koronát, míg a japán-francia Toyota Peugeot Citroen Automobile (TPCA) autógyár tulajdonosai 260 millió koronát kaptak.    A Skoda Auto tavalyi osztalékának összege majdnem 2,5-szer volt magasabb, mint 2017-ben.     A három nagy autógyár termelése a cseh ipari termelés 26 százalékát és a kivitel 23 százalékát teszi ki. A csehországi tudományos kutatások egyharmada az autóipart érinti.

Lukás Kovanda, a Czech Fund elemzőcég szakértője szerint az autógyárak azért viszik ki fokozottabb mértékben nyereségeiket, mert Csehországban már nem látják érdemesnek tovább beruházni. “A pénzekre másutt van szükségük. Vagy elektromos autók fejlesztésére használják ki, vagy más, olyan országokba irányítják, ahol olcsóbb a munkaerő, mint Csehországban” – mondta Kovanda.

 

1 Comment on Talicskával hordják haza a pénzt az autógyártók

  1. A mi idióta pártunk és kormányunk pedig támogatást ad nekik, hogy innen is vigyék ki a pénzt…. röhej

Comments are closed.