Még több kedvezményt adnak elektromos és hibrid autókra

Németország

Az elektromos autók vásárlásához nyújtott együttes támogatások folytatásáról állapodott meg a német kormány a német autóipar szereplőivel – közölték mindkét részről a dpa német hírügynökséggel.

A terv értelmében megemelik az egész iparágat érintő támogatásokat, és a szubvenciók rendszerét újabb öt évre, 2025 végéig kiterjesztik. A több mint három éve bevezetett autóvásárlási prémiumok 2020 végéig vannak érvényben.
Az elektromos autók tömeges piaci bevezetését célzó, úgynevezett “autó-csúcson” Angela Merkel kancellár, valamint a szövetségi kormány néhány minisztere és tartományi miniszterelnökök mellett a VDA autóipari szövetség és az autógyártó cégek vezetői, beszállítók és a szakszervezetek vettek részt.

Megállapodásuk értelmében a 40 ezer euró (mintegy 13 millió forint) vételár alatti autók fogyasztói támogatását 4 ezerről 6 ezer euróra fogják emelni. Az ugyanilyen árkategóriába tartozó plug-in hiybrid járművek vásárlási támogatását pedig 3 ezerről 4,5 ezer euróra. A terv szerint, amelybe a dpa betekinthetett, a német szövetségi kormány és az iparági szereplők a jövőben is egyenlő részt vállalnak az elektromos autózás bevezetésének szubvencionálásából.    A csúcstalálkozó előtt nem lehetett tudni, hogy mindkét fél hajlandó-e folytatni ezt a sémát, bár a Volkswagen-csoport már jelezte, hogy hajlandó erre.    A jelenleg érvényben lévő szubvenciós kerethez a német kormány és az autógyártók egyaránt 600 millió euróval (több mint 197 milliárd forint) járultak hozzá.

A csúcstalálkozó napirendjén szerepelt emellett annak a megvitatása, hogyan gyorsítsák fel a töltőállomások országos hálózatának kiépítését – ami kulcsfontosságú az elektromos autózás leendő sikerének szempontjából.    Németországban jelenleg 21 ezer töltőállomás működik, ami messze elmarad Angela Merkel elképzelésétől, miszerint a következő évtizedben egymillió töltőállomást kellene telepíteni. A kancellár hozzátette, hogy a kormány ehhez 3,5 milliárd euró (mintegy 1150 milliárd forint) támogatást biztosít.    Az “autó-csúcs” előtt Angela Merkel részt vett a Volkswagen elektromos személyautója, az Év Zöldautója 2020 díjra jelölt ID.3 sorozatgyártásának elindításán, Zwickauban.