Vegyesvállalatot alapít a Toyota és a Denso

A Toyota és a Toyota csoport érdekeltségébe tartozó Denso bejelentették, hogy 2020 áprilisában Mirise Technologies néven vegyesvállalatot alapítanak, amely a járművekben alkalmazandó, következő generációs félvezetőkkel kapcsolatos kutatást és fejlesztést végzi majd. A cél, hogy az új generációs félvezetők hozzááruljanak a jövő biztonságos és kényelmes mobilitásához.

Az 51 százalékban a Denso, 49 százalékban a Toyota tulajdonában lévő új vállalat neve, a Mirise egy betűszó, melynek jelentése: mobility innovative research institute for semiconductors. Emellett megjelenik benne a “mirai” japán szó, ami “jövőt” és “felemelkedést” is jelent. Az új vállalat elnök-vezérigazgatójának Yoshifumi Katot nevezték ki. Az alapítók kitűzték a vállalat számára 2030-ig megvalósítandó célt, illetve meghatározták a prioritást élvező intézkedéscsomagot egy középtávú, 2024-ig kidolgozott terv révén egy gyors és versenyképes fejlesztési rendszer kidolgozására.

 A vegyesvállalat alapításával a félvezető technológiák segítségével kívánják megalapozni a mobilitás jövőjét, annak elsődleges prioritásaként  tekintve a környezetvédelmi, biztonsági és kényelmi szempontokat. A prioritást élvező intézkedéscsomagot összefoglaló 2024-es középtávú tervben foglaltak szerint a Mirise felgyorsítja a járművekben alkalmazandó, következő generációs félvezetők fejlesztését, amelyek kulcsszerepet játszanak az elektromos és önvezető járművek műszaki innovációiban (mind a járművek, mind részegységeik tekintetében), mert ezekben ötvöződik a Toyota mobilitási szakértelme a Denso járműipari részegységekkel kapcsolatos szakértelmével.

A Mirise három területen dolgozik majd technológiai fejlesztéseken: (1) nagy teljesítményű elektronika, (2) érzékelők és a (3) SoC (system-on-a-chip). A nagy teljesítményű elektronika területén a vállalati kutatás-fejlesztés elsődlegesen a házon belüli gyártást szolgálja majd, (beleértve a bérmunkában történő gyártást is) a félvezető anyagtechnológiákkal illetve az elektromos járművekkel (főként hibridekkel) kapcsolatban kidolgozott gyártási és tervezési technológiák felhasználása révén. Az érzékelők területén a vállalat a házon belüli gyártást szolgáló fejlesztéseket végzi majd, illetve együttműködik a fejlesztő partnerekkel. A SoC területen a vállalat ráerősít a jövőbeni mobilitásban alkalmazandó, optimális SoC rendszerek kidolgozására. A fenti célok gyors megvalósítása érdekében a Mirise tárgyalásokat kezd majd az együttműködésről egyetemekkel, kutatóintézetekkel, startup vállalkozásokkal és a félvezetők területén működő cégekkel. Emellett intenzívebbé válik a félvezetőkre specializálódott mérnökök toborzása is.