Járműipari beszállítókat díjaztak

A tavalyi adatok alapján a keleti és a nyugati befektetők egyaránt bíznak a magyar gazdaságban, az ország ezért továbbra is nyitott a két világrész belföldi együttműködésére – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az Év Befektetője 2019 díjátadó gálán.     Szijjártó Péter a magyar gazdaság kiegyensúlyozottságával és gyors alkalmazkodásával magyarázta, hogy a beruházások értéke tavaly csaknem 350 milliárd forinttal haladta meg a 2018-as csúcsot.

A Nemzeti Befektetési Ügynökség (Hungarian Investment Promotion Agency, HIPA) vezérigazgatója mozgalmas és eredményes évnek nevezte a tavalyit, kiemelve, hogy a befektetések 24 százalékkal haladták meg a 2018-as értéket.    Ésik Róbert közölte, hogy Magyarország idén is a minőséget tartja szem előtt a befektetések támogatásakor.     Az új gyártási kapacitásokat a termelékenység, a szolgáltatásokat a vidék egyetemi városaival kötött együttműködések határozhatják meg 2020-ban – tette hozzá.    A HIPA vezérigazgatója szerint idén legalább 2500 belföldi kis- és közepes vállalkozást kell összekapcsolni az új befektetőkkel, a magyar beszállítók teljesítményét pedig az integrátori szerepet betöltő nagyvállalatok erősíthetnék.

A rendezvényen nyolc kategóriában díjazták a 2019-es befektetéseket.     Az év legnagyobb zöldmezős beruházásáért járó elismerést a Toray Industries Hungary Kft. kapta. A japán vállalat lítium-akkumulátorokhoz gyárt Nyergesújfalun szeparátorfilmet, 188 új munkahelyet teremtve, 127 milliárd forintos ráfordítással.

A legnagyobb volumenű befektetésért a Samsung SDI Magyarország Zrt.-t díjazták. A koreai cég 390 milliárd forintból hoz létre Gödön akkumulátorgyárat, és 1200 új munkahelyet.

2019 legnagyobb munkahelyteremtő befektetőjeként a szintén koreai SK Battery Manufacturing Kft. vehetett át elismerést. A vállalat 239 milliárd forintos beruházása ezer új álláslehetőséget teremt a komáromi akkumulátorgyárban.

Kiválósági központ kategóriában a Sanofi Business Services Budapest Center a nyertes. A párizsi székhelyű gyógyszeripari csoport beruházása 350 munkahelyet teremt 2022-ig.     Szolgáltatóközpont-beruházásért a Tesco Business Services and Technology Zrt.-t jutalmazták. A brit vállalat új budapesti egységében 800 munkavállaló helyezkedhet el.

Az év k+f (kutatási és fejlesztési) beruházása díjat a  thyssenkrupp AG kapta. A német cég Budapesten új telephelyre költöztette a globális fejlesztési központját, és száz új dolgozót vesz föl.     Az év ipari parkja díjat a kaposvári Keleti Ipari Parknak ítélték, míg az év magyar beszállítójának a Simon Műanyagfeldolgozót választották.