A Románia felőli áruforgalom visszarendeződésére készülnek

Útdíj-értékesítési pont nyílt a Csanádpalota – Nagylak határátkelőn. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) új viszonteladó partnerénél mind a személy-, mind az áruforgalom esetén lehetőség van az úthasználati jogosultságok megvásárlására, az új értékesítési pont azonban főként a Románia felől érkező fuvarozóknak jelent nagy segítséget.

A NÚSZ Zrt. új partnere a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen, az M43-as autópálya M5-ös sztráda felé vezető oldalán kezdte meg működését. Az új értékesítőhelyen a HU-GO egyenleg feltöltésére, valamint viszonylati jegy és autópálya-matrica vásárlására is van lehetőség. Ez azért jelent nagy előrelépést a határ forgalmában, mert az átkelő megnyitása óta a határtól mintegy 9 kilométerre lévő Kövegyi Szent Gellért pihenőhelyen – az első díjellenőrző pont után – tudták csak rendezni a magyar útdíjat a Románia felől érkező kamionok sofőrjei. A NÚSZ Zrt. partnere egyelőre 8:00–20:00 óra között tart nyitva minden nap, de az értékesítési pont a koronavírus-járvány előtti forgalom helyreállása után 0-24 órában működik majd.

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató díjellenőrző kamerarendszere az M43 autópályán, a Csanádpalota–Nagylak II. határátkelő közelében több mint 5,8 millió tehergépjármű áthaladását érzékelte 2019-ben, aminek 45 százalékát a Románia felől Magyarországra érkező járművek adták. A befelé jövő forgalom mintegy 95 százalékát a külföldi felségjelzésű tehergépjárművek tették ki. A bő 5,8 milliós áthaladás 57 százalékában román, 20 százalékában pedig bolgár felségjelzésű járműveket látott a NÚSZ kamerarendszere.

A Kövegyi Szent Gellért pihenőhelyen lévő értékesítőhelyeken egyébként 2019-ben közel 35 ezer egyenlegfeltöltést végeztek fuvarozók olyan HU-GO számlákra, amelyeket román felségjelzésű járművek is használtak útdíjfizetésre. Ezen kívül több mint 18 ezer darab viszonylati jegyet is váltottak a román felségjelzésű tehergépjárművel közlekedők. Az új útdíj-értékesítési pont az M43 autópályán Romániából Magyarországra érkező sofőröknek segít elkerülni a közigazgatási bírságot, amit a NÚSZ Zrt. által szolgáltatott adatok alapján az illetékes hatóság (rendőrség) szab ki az útdíjat nem, vagy nem megfelelő módon fizető tehergépjárművek esetében.