Próba: mit tud a Skoda Kamiq?

Magyar Év Autója jelölt

Eddig minden húzása bejött a szabadidőautó-piacon a Skodának. Vajon a legkisebb SUV, a Kamiq is beváltja a hozzá fűzött reményeket? Benzines csúcsváltozatban teszteltük a Magyar ÉV Autója 2021 díjra jelölt modellt.

A Kamiq inuit nyelven valami tökéletesen illeszkedőt jelent. Ennek megfelelően egyesíti egy szabadidő-autó előnyeit – mint a megemelt hasmagasság és üléspozíció – egy városi kompakt autó mozgékonyságával.

2

A Seat Arona, Volkswagen T-Cross, Skoda Kamiq trióból (hármasikrek) a Skoda a legszélesebb a maga 1793 milliméterével, 2651 milliméteres tengelytávja mindnél nagyobb, ezért külön büszkeség volt számomra, amikor a csepeli dugóban megelőztem egy sietős T-Crosst. Azt mondogattam magamban, miközben éppen átfértem a zöld lámpánál: látod, ha Skodát vettél volna, most hamarabb hazaérsz. Persze, ebben a kijelentésben semmi kézzelfogható nincs, de az tény, hogy a Volkswagen Skoda-klónjai megnehezítik az anyakonszern helyzetét az autópiacon. Mert az új Skodák valahogy jobban sikerülnek, mint az új Volkswagenek. Nem tudom tényekkel alátámasztani, de úgy vélem, nem csak én gondolom így, elég megnézni az eladásokat.

9

Hogy néz ki?

Mielőtt azt hinnék, hogy elnemzetiesedtem, megmagyarázom a tesztautó feliratait: a Porsche Hungaria (innen kapjuk a tesztautókat) által képviselt Škoda márka két gépkocsit ajánlott fel három hónapos használatra a Magyar Vöröskereszten keresztül, egyiket a Budai Egészségközpont, másikat a Szent János Kórház kapta. A cseh márka hazai vezetése ezzel is segítette az egészségügyi intézmények áldozatos napi munkáját a koronavírus-járvány tavaszi megjelenésekor.

8

Az MQB A0 alapokra épített Skoda Kamiq a Scala 39 milliméterrel megemelt kiadása, amely megosztó külsővel, fejlett technikával és igazán nagyvonalú felszereltséggel érkezett meg a magyar piacra a Kodiaq és a Karoq kistestvéreként, a T-Cross és a Magyarország Autója 2020 díjas Seat Arona klónjaként. Ahogy már korábban említettük, azokhoz képest azonban nagyobb, csomagtere is tágasabb, felszereltsége fényűzőbb, utastere pedig igényesebb lehet. A Kamiqnál találkozhattunk először Skodában az elöl és hátul dinamikusan működő indexszel (full LED változatban; az elülső irányjelzők egyedi LED-ekre osztottak. Amikor a vezető bekapcsolja az irányjelzőt, a fények kifelé mozognak egy oldalirányú mozgásban). Újdonság a fedélzeti menüben megjelenő shop menü, ahol különböző (egyelőre adat-) szolgáltatásokra lehet előfizetni, frissítéseket letölteni. Kipróbálásához jelszó kellett volna, így ezt az próbálja majd ki, akinek saját Kamiqja lesz.

12

4241 milliméteres hosszúságával a Škodától megszokott tágas helyet kínál a kocsi. Az üresen és fapadosan 12 mázsás tonnás Skoda Kamiq 1793 milliméter széles, magassága 1531 milliméter, tengelytávja 2651 milliméter. A csomagtér 400 literes, ami a hátsó ülések lehajtásakor 1395 literre nő – a támladöntés után azonban nem sík, hanem lépcsős padlót kapunk. Opcionális kiegészítőként az első utasoldali háttámla is ledönthető, így akár 2447 milliméter hosszú elemek is könnyedén szállíthatók. Négy felnőttnek hosszú úton is kényelmes a Kamiq, hátul jól befészkelhettem magam mögött.

5

Belsejét a különálló, 9,2 hüvelykes kijelző uralja. A kijelző alatt egy ergonomikus kéztartó is található az érintőképernyő könnyebb használatához. Az opcionális digitális műszerfal a maga 10,25 hüvelykes méretével a szegmens legnagyobb kijelzői közé tartozik. Puha műanyagot többet találunk a műszerfalon, mint a testvér T-Crossban. Az új dekorbetétekkel rendelkező műszerfal és az első ajtók burkolatai kiváló minőségű, új, kristályszerkezetre (a kristály amúgy a csehek heppje, a fényszórók is úgynevezett kristály-technológiával világítanak) emlékeztető puha felülettel rendelkeznek. Rendelhető fűtött kormánykerék és fűtött szélvédő, az elsők mellett a hátsó ülések is fűthetők. Az Apple Car vezeték nélkül is fut (USB-ből csak C van, lassan vennem kell egy átalakítót…), de néha összeakadt a fedélzeti rendszer a telefonommal, ennek következtében jobbik esetben a Waze és minden futott rajta, de a Spotify nem adott ki hangot, rosszabbik esetben hosszas csatlakozási kísérlet után közölte, hogy nem csatlakoztatható a telefonom.

16

Jól felszerelt tesztautónk nem volt híján a megszokott skodás okosságoknak sem: esernyőt, egykezes üdítőnyitást támogató palacktartót, tanksapkánál elrejtett jégkaparót, az ablakmosó folyadék tartályának kupakját, amely kihajtva tölcsérként funkcionál, vagy a biztonsági öv zörgésmentesítő rátétjét egyaránt megtaláltuk. A sokrétű kapcsolódási lehetőségek, információs és szórakoztató rendszerek mellett a Kamiq az első autó a szegmensében, mely az ajtónyitáskor automatikusan aktiválódó ajtóélvédelmet kínál, ami megakadályozza a Kamiq és a közeli járművek sérülését, különösen szűk parkolóhelyeken. Az opcionális elektromos csomagtér-ajtó egy másik kényelmi tényező. Az Ambition felszereltségi szinttől felfelé egy kivehető LED zseblámpa található a csomagtér oldalán. Az utastérben 26 liternyi rekeszbe pakolhatunk, az ajtók 1,5 literes palackot is befogadnak.

02

Hogy megy?

A Kamiq minden motorja részecskeszűrős, közvetlen befecskendezéses és turbófeltöltővel, fékenergia-visszanyeréssel és stop-start technológiával rendelkezik, és megfelelnek a jelenleg legszigorúbb Euro 6d temp kibocsátási szabványnak. A négyhengeres 1.5 TSI teljesítménye 110 kW (150 lóerő) és a legnagyobb nyomatéka 250 Nm (ami már 1500-as percenkénti fordulatnál a rendelkezésünkre áll). Részterhelés esetén aktív hengerlekapcsolás-technológiával (ACT) két hengert automatikusan leállít, ezáltal üzemanyagot takarít meg. Ez a motor a hatfokozatú váltó alternatívájaként száraz kuplungos hétsebességes DSG-vel is kapható, tesztautónkban ezzel kellett megbarátkozni. Nem volt semmi baja, csak hozzá kellett szoktatni a lábamat a kedves pedálkezeléshez, mert elinduláskor hajlamos volt elkaparni. Vezettem korábban az egyliteres, 115 lovas, háromhengeres turbós motorral is, tapasztalataim alapján kijelenthetem, elég az is a Kamiqhoz. A 150 lovas egység túl erős, de van, aki forrón szereti…

Féltem hogy sokat eszik, de amint elhagytuk a várost, a Skoda is maga mögött hagyta a falánkságot. A közel 600 kilométeres tesztút során (sok elővárosi, városi forgalommal kevés autópályával) a Kamiq 5,5 liter benzinnel beérte 100 kilométerenként.

18

Milyen vezetni?

Lengéscsillapítása feszes, rugózása lágy, mindent összevetve futóműve inkább kényelmes, mint sportos, kormánya elegendő visszajelzést ad. Az útbordák és lyukak nem maradnak észrevétlenek, de nagyon nagy kátyúnak kell lennie annak, amit valóban megérzünk. Bár a franciaországi menetpróbán nem találkoztunk ilyennel, itthon azért puffantunk párszor nagyot. Hazai pályán lehet, hogy nem szükséges a 10 milliméterrel lejjebb ültetett sportosra is hangolható futóművet választani (tesztautónkban ez volt, de többnyire normál állásban használtam). Sport módban sokkal keményebb nem lesz a felfüggesztés, de hirtelen irányváltáskor érezhetően stabilabb, földúton azonban hamarabb lesz kellemetlen. A csatolt hátsó lengőkart nem tagadhatja le, zavarba hozza például, ha jobb és bal oldalon nem egyforma útegyenetlenséget kell kisimítania.

10

Szokatlan, hogy a Kamiqban nem elektronikus a rögzítőfék, a méretes karral könnyen odacsíphetjük az ujjunkat vagy a telefonunkat.

Mennyibe kerül?

6,375 millió forint a Škoda Kamiq belépő ára (115 lóerős Perfect 1.0 TSI). A tesztelt modell viszont több mint 11 millióba kerül, hiába a 399 999 forintnyi importőri kedvezmény. Valljuk be, nagyon felszerelt változatot próbáltunk, már a Style felszereltséggel is 8,8 milliótól indul.

17 15 14 4 1

A sok pénzért igen fényűző, biztonságos és technikailag fejlett kocsit kapunk, a Skoda Kamiq a legkorszerűbb biztonsági rendszereket kínálja. Alapáras a gépkocsi előtti területet figyelő városi vészfék asszisztens és prediktív gyalogosvédelem. A kamera segítségével a szintén széria sávtartó felismeri az út széleit és segít a vezetőnek az autót sávban tartani. Az opcionális adaptív tempomat autópályán akár 210 kilométer/óra sebességnél is megtartja a vezető által meghatározott sebességet, vagy automatikusan beállítja az autó sebességét az előtte haladó járművek sebességére. Ez segíti a vezetőt és tovább növeli a biztonságot. A DSG automatikus váltóval kombinálva a rendszer akár állóra is fékezheti a kocsit, és automatikusan elindíthatja azt három másodperc múlva. Fáradtságérzékelő és akár kilenc légzsák is rendelhető. Az opcionális holttérfigyelő akár 70 méterről is érzékeli az elhaladni szándékozó, vagy az autó holtterében lévő járműveket, és így hatékonyan segíti a járművezetőt autópályákon és kétsávos úttesteken. Ehhez két hátulsó radarrendszert használ, és a külső tükör belső szélén fényjelzéssel figyelmezteti a vezetőt. A hátsó kiállás asszisztens tolatásnál figyelmezteti a vezetőt a jármű mögötti keresztirányú forgalomra.

Kép és szöveg: Biró Csongor

7