Fenntartható közlekedés elérhető hibrid technológiával

Suzuki
A környezetbarát és fenntartható járműgyártási törekvések térhódítása nem lassul az autóiparban, az autógyártók mind próbálnak megfelelni a szigorú elvárásoknak. Az emberi léptékű, ugyanakkor folyamatos előrehaladás jegyében a Suzuki Csoport világszerte a hibrid, illetve elektromos modellek fejlesztésére összpontosít. A Magyar Suzukinál is jelentős lépést tettünk ezen az úton azzal, hogy 2019 decemberében megkezdtük a hibrid járművek sorozatgyártását Esztergomban. Bonnár-Csonka Zsuzsannával, a vállalat kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

A realitások talaján

A gyártók hatalmas léptékű fejlesztésekbe kezdtek, mindezt őrületes tempóban annak érdekében, hogy megfeleljenek a többlépcsős EU-s szén-dioxid-kibocsátás csökkentési szabályozásnak. Ezek az innovatív fejlesztések rendkívüli költségeket rónak az autóipari vállalatokra. Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) szerint nagy a valószínűsége, hogy ennek következtében a jelenlegi újautó-piaci fizetőképes kereslet nem tud majd lépést tartani az alternatív meghajtású új modellek árával.

A fogyasztói ismeretek még gyerekcipőben járnak

Azt is fontos látni, hogy az iparág átalakulása ezúttal nem a fogyasztók igényeire szabva történik. A Magyar Suzuki saját kutatása szerint az új autót vásárlók 15 szempontból ugyanis csak a 10. helyen említik az alacsony kibocsátás fontosságát. A legtöbb vásárló elsődlegesen a megfelelő ár-érték arányt nézi, ezt követi a biztonsági berendezések megléte, a fenntartási költségek nagysága, illetve a garancia. Az a benyomásunk, hogy vásárlóink nem igazán ismerik a hibrid technológiát, ezért félnek tőle. Tájékoztatni kell őket, hogy a hibrid modelljeinknél nem szükséges figyelni az akkumulátor töltöttségét, vagy töltési idővel számolni az utazás során. Ezek a modellek 10-15 százalékkal csökkentik a fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátás mértékét hagyományos megfelelőjükkel szemben. Általános tapasztalatként mondhatjuk, hogy a vásárlóknak csupán egy szűkebb rétege ismeri vagy tájékozódik a technológiáról vásárlás előtt.

Új technológia, változatlan minőség

A környezetbarát és fenntartható járműgyártási törekvések térhódításával összhangban, az említetteket alátámasztva az emberi léptékű, ugyanakkor folyamatos előrehaladás jegyében
a Suzuki Motor Corporation a hibrid, illetve elektromos modellek fejlesztésére összpontosít. Az a célunk, hogy a környezettudatos autók különböző generációit is a megszokott magas minőségben és költséghatékonyan állítsuk elő.

A Magyar Suzuki is jelentős lépést tett ezen az úton azzal, hogy 2019 decemberében megkezdtük a hibrid járművek sorozatgyártását. Az esztergomi üzemünkben immáron hibrid autókat készítünk a magyar és az Európai Unió piacai számára. Az új, 48 Voltos ISG technológiájú hibrid modelljeinkkel a vezetési élmény nem változik. Ezek a modellek 10-15 százalékkal csökkentik a fogyasztást és a szén-dioxid-kibocsátás mértékét hagyományos megfelelőjükkel szemben, ráadásul könnyebbek és kisebbek, mint más teljes hibrid, illetve plug-in hibrid rendszerek. Az új technológiák felé történő elmozdulás kihívás és felelősség is számunkra, hiszen küldetésünkből adódóan széles rétegeket szólítunk meg és egyúttal népszerűsítjük a fenntartható mobilitást.

Anyavállalatunk mindemellett együttműködést folytat a Toyotával.

Ezen együttműködés keretében két külföldön gyártott új modell értékesítése is megkezdődik Európában. A plug-in hibrid SUV, az Across forgalmazása november első felében elindult előértékesítés formájában, a full hibrid rendszerrel felszerelt Swace értékesítése pedig várhatóan jövő januárban kezdődik. A két modellt még a lágy hibrideknél is jóval alacsonyabb üzemanyag-fogyasztás és szén-dioxid-kibocsátás jellemzi.

A folytatás

Tapasztalatainkat összegezve úgy látjuk, hogy ügyfeleink többségét elsősorban továbbra is az érdekli, hogy a jól ismert márkaminőséget kapják-e a hibrid modelljeinkben is. Ezért bár a fejlődésünk a mindenkori fogyasztói igények és piaci környezet figyelembevételével folyamatos, újításaink nem mindig technológiai vívmányok, sokszor inkább praktikus megoldások. A cél az, hogy mindig olyan fejlesztéseket hajtsunk végre, amelyekkel értékes terméket tudunk előállítani a fogyasztóink számára. Ipar 4.0-áról, sok esetben forradalomról beszélünk, de ez inkább egy lassabb folyamat. Ez a szemlélet kíséri mindennapi munkánkat a kollégáinkkal és beszállítóinkkal. A digitalizáció és az okos gyártásra történő áttérés fontos részmegoldást jelent a működési költségeink csökkentésére, ezáltal pedig a versenyképes ár kialakítására.

(x)