Bajban a Dacia

 Ideiglenesen felfüggesztette a járműgyártást a francia Renault tulajdonában levő Dacia romániai üzeme a félvezetők globális hiánya miatt – adta hírül a Profit.ro.

A Dacia a portállal azt közölte, hogy a járműgyártást február 1-jétől felfüggesztették, a termelést a félvezetőkkel való ellátottsághoz igazítják, de nem közölték, hogy meddig szünetel a termelés.    A Dacia most először függesztette fel termelését azóta, hogy az egész világon hiánycikk lett a félvezető, miután kereslete jelentősen megugrott.  A világon ugyanis erőteljesen nőtt a számítógépek és mobiltelefonok iránti kereslet, amelyekhez ugyanolyan félvezetőket használnak, mint a járműgyártásban.

Romániában a Dacia mellett a Fordnak van egy járműgyártó üzeme a dél-romániai Krajován, de az nem jelezte, hogy termelését csökkentenie kellett volna emiatt.

Tavaly a Dacia és a Ford együtt 438 107 járművet gyártott romániai üzemeiben. A Daciát érzékenyen érintette a koronavírus-járvány, ugyanis termelése 25 százalékkal esett vissza 2020-ban, a cégnél 259 099 autót szereltek össze, mintegy 90 900-zal kevesebbet az előző évinél.

1 Comment on Bajban a Dacia

Comments are closed.