Ellenzik a korlátozásokat a német iparvállalatok

német feldolgozóipar
Ellenzi az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására Németországban elrendelt beutazási korlátozásokat a német iparvállalatok szövetsége (BDI), az egyik legnagyobb német gazdasági érdekképviselet állásfoglalása szerint a szövetségi kormány lépése súlyos helyzetet idézhet elő az ágazatban.

Az EU legnagyobb gazdaságának vezető munkaadói érdekképviseletei és a szövetségi kormány keddi egyeztetésére időzített, húsz pontból álló javaslatcsomagjában a BDI hangsúlyozta, hogy a Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszokon érvényes beutazási korlátozások “nagy bizonytalanságot” okoznak a szállítási láncolatok fenntartásával és a munkaerő biztosításával kapcsolatban.

Mint írták, a piacok nyitottsága és a határokat átívelő szállítási és ellátási láncolatok működésének zavartalansága az eredményes gazdálkodás elengedhetetlen feltétele, ezért az egyoldalú korlátozásokból és a várható válaszlépésekből összeálló “nemkívánatos dominóhatás” elkerülésére a járványügyi intézkedések összehangolására van szükség.

A BDI egy sor gyakorlati javaslatot is előterjesztett, a többi között azt, hogy a mintegy 12 ezer orvosból álló üzemorvosi hálózatot is vonják be a SARS-Cov-2 elleni oltások beadásának kampányába, és vezessék be a digitális oltási igazolás intézményét. A nemzetközi áruforgalom fenntartására sürgették, hogy a kormány kövesse az Európai Bizottság útmutatását az áruk EU-n belüli folyamatos, úgynevezett zöld sávok révén megszervezett szállításáról.

A kormány és a mintegy negyven gazdasági érdekképviselet egyeztetése konkrét eredmény nélkül ért véget. Peter Altmaier gazdasági miniszter a tanácskozás utáni tájékoztatón kiemelte: igyekeznek teljesíteni a járványügyi intézkedések kiszámíthatóságával kapcsolatos kéréseket, és remélik, hogy a következő tárgyaláson már a gazdaság újraindításának pontos menetrendjéről egyeztethetnek.

Németországban nagyjából egy hónapja javulnak a járványügyi adatok, de terjednek a korábbiaknál fertőzőképesebb új vírusváltozatok, ezért a gazdasági és társadalmi élet legtöbb területét befagyasztó zárlatot az eredeti tervekkel szemben nem február közepén, hanem legkorábban március elején oldják fel, hogy akadályozzák egy harmadik járványhullám elindulását.