Budapesten nyílik meg a Ford Business Solutions Europe központ

A Ford bejelentette, hogy Budapesten megnyitja a Ford Business Solutions Europe központot, amely a Ford Motor Company üzleti megoldásokat kínáló globális hálózatának tagjaként működik majd. Ezzel egyidőben a vállalat április 1-jei hatállyal kinevezte Dieter Rogmannt a budapesti Ford Business Solutions Europe igazgatójává.

Az FBS szervezethez számos olyan, már meglévő pénzügyi, tervezési, értékesítési, marketing és emberi erőforrás funkció átkerült, amelyek egyaránt szolgálják a Ford európai üzletmenetét és bizonyos globális tevékenységeit.

A Ford az elmúlt 10 évben folyamatosan bővítette magyarországi üzleti tevékenységét. Ennek egyik fontos mérföldköve volt, amikor Szíjjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere 2018-ban a Váci Greens irodaházban megnyitotta a vállalat Üzleti Szolgáltató Központját. Ez egyben egy budapesti Regionális HR Szolgáltató Központ létrehozását is jelentette, szerves részeként annak az új, globális modellnek, amelynek keretében hasonló központok nyíltak Indiában és Mexikóban is, világszerte HR-szolgáltatásokat nyújtva a Ford teljes üzleti tevékenységeihez.

Magyarországon a Ford az egyik a legnagyobb amerikai tulajdonú autóipari munkaadója; a vállalat két irodaházat működtet az országban (Budapesten és Szentendrén), és 624 magasan képzett, fiatal magyar mérnököt és közgazdászt foglalkoztat számos különböző területen. A Ford emellett egyre növekvő magyarországi beszállítói hálózattal is rendelkezik: jelenleg több, mint 40 vállalat 69 ezer munkavállalója gyárt és szállít részegységeket a Ford üzemei számára.

2010 óta a Ford piacvezető a magyarországi gépjármű-értékesítésben. A márka jelentős, 9,1 százalékos piaci részesedéssel bír a személyautók szegmensében, és 32 százalékos részesedést szerzett a haszongépjárművek piacán.

Idén év elején jelentette be a Ford, hogy a korábban tervezett összeg közel kétszeresét, legalább 22 milliárd dollárt fektet be globálisan az elektromos hajtásba, és az elektromos járművek gyártásához 1 milliárd dollár beruházással létrehozza a Ford kölni villamosítási központját, a vállalat első ilyen létesítményét Európában. Kölnben készül majd 2023-tól a vállalat első európai gyártású, európai vásárlók számára tervezett, nagy sorozatban készülő, tisztán elektromos hajtású személyautója, és a cég máris tervbe vette egy második elektromos jármű ottani gyártását is.

2026 közepére a Ford európai személyautó-palettájának 100 százalékában megjelenik majd a nulla károsanyag-kibocsátásra képes, tisztán elektromos vagy plug-in hibrid hajtás, 2030-ra pedig a teljes kínálatban elérhető lesz a tisztán elektromos hajtás.