Cupra Ateca teszt: Azt a rézfánfütyülőjét!

Pusztító erővel robbant be a piacra az új spanyol márka. A Cupra legelső modellje már frissült, motorja továbbra is 300 lóerős, 4,9 másodperc alatt futja meg a százas sprintet.

Felemelő volt 2018 októberében jelen lenni egy új márka születésénél, még akkor is, ha nem nekünk, újságíróknak kellett bábáskodni. A Cupra Ateca nemzetközi bemutatóján úgy tűnt, hogy a Cupra egy még születőben lévő márka, nem teljesen kiforrott, de ambíciói nagyok. Létezését három pillér határozza meg: az egyediség, a kifinomultság és az erő. Azóta eltelt három év, sorra jönnek az izgalmas modellek. Az Ateca túljutott az első frissítésen. Sok változásra ne számítsanak, szembetűnő, hogy a Cupra felirat eltűnt az első kötényről.

ateca6

Hogy néz ki?
A Cupra Ateca valójában egy sportosra húzott Seat Ateca, de ennyi pénzért nem vennék meg, így ha már amúgy is igen sikeres a Seat sportszekciója, akkor ezzel a már meglévő modellel indult a Cupra, mint önálló márka karrierje. Ma már van Cupra Leon és van már önálló modellként Cupra Formentor is. Vezettem azt is és bevallom, az Ateca jobban bejön. Masszívabb, nyersebb, erőszakosabb, tágasabb, kényelmesebb és férfiasabb. Pedig gyengébb annál 10 lóerővel.

A Cupra Ateca 4,38 méter hosszú, tengelytávja a Leonhoz hasonlóan 2,63 méter, szélessége 1,84 méter, magassága 1,6 méter. 4×4-es hajtással az eredeti 510 helyett csak 485 literes a csomagtartó (lehajtott ülésekkel 1579 liter a térfogata), felárért motorosan mozgatott fedele láblendítéssel is nyitható. Fara izmos, sportos, két pár fekete kipufogó, diffúzor utánzat teszi kívánatossá.

ateca3

A Cupra Ateca a Volkswagen-konszern MQB-plattformját használja, ennek moduláris elemeiből építkezik többek között a Golf, a Leon, a Tiguan és a Kodiaq (ezzel egy gyártósoron készül Kvasnyi-ban) is. Műszakilag közeli rokona a Tiguannak és a Kodiaqnak, de mindkettőnél kisebb, könnyebb és sportosabb.

Jól mutatnak a réz színű betétekkel tarkított 19 hüvelykes felnik, a karbon mintázatú utastéri anyagok láttán összefut szánkban a nyál. A sportülések remekül tartanak, a minőségérzet kiváló.

ateca9

Kezelhetősége korrekt, az Atecában még klasszikus nyomó- és tekerőgombok találhatók, jól áttekinthető a kormányon elhelyezett gombsor is. A kormányon évő indítógomb mellett feltűnő egy Cupra-logós gomb, amellyel külön menüt hívunk elő a vezetési dinamika szabályzására. Ugyanezt előcsalogathatjuk a fedélzeti menüből, sőt a középkonzol alján található forgókapcsolóval egyszerűbben is beléphetünk. A klíma könnyen vezérelhető, hagyományos, múlt évtizedbeli felületen. A középkonzolon több különböző sportos kijelző jeleníthető meg, a digitális műszerfal széria.

A 12 hüvelykes kijelzőn keresztül vezérelhető az információs és szórakoztató rendszer, amelyen majdnem zavartalanul fut az Apple CarPlay. A vezető előtt 10,25 hüvelykes kijelző jeleníti meg az összes fontos és lényegtelen információt. Kedvencem az egyszerű sportkijelző volt, előtérben középen a fordulatszámmérővel, benne az aktuális sebességgel és fokozattal.

ateca1

Intelligens és látványos LED-es fényszóróit a Leonból kölcsönözte, ahogy az autó minden ízében a sportos Cupra Leon praktikus, emelt és tágas változata. Érintőképernyője a legmodernebb kapcsolódási lehetőségeket nyújtja, lehet az wifi, Bluetooth, Car Play vagy Android Auto. Parádésan szól a feláras Beats Audio hifi.

A csomagtartó méretes és jól használható, de a csomagok elrendezését nem segítik rögzítési pontok, hálók és egyéb hasznosságoknak is híján vagyunk. Az ülések lehajtásakor lépcső nem keletkezik a ledöntött támlák és a rakfelület között, így könnyedén befért egy felnőtt bicikli a hokistáskám mellett.

Fordulóköre 10,8 méter, a kocsitest autózás közben jól átlátható, tolatáskor kamera segít.

Hogy megy?
A kétliteres (az 1984 köbcentis, közvetlen befecskendezés motorban a furat mérete 82,5 mérete, a löketé pedig 92,8 milliméter, ennek megfelelően a sűrítési arány 9,3:1) turbómotorral szerelt Cupra Ateca 300 lóerős (percenként 5300-6500 fordulaton), legnagyobb forgatónyomatéka pedig 400 Nm (percenként 2000 és 5200-as fordulattartományban), amelyet hétfokozatú duplakuplungos váltó juttat el mind a négy kerékre. A 4Drive összkerék-meghajtás (Haldex) biztonságosabbá teszi a közlekedést télies körülmények között, de akkor is jó szolgálatot tesz, amikor éppen a Mátra, vagy a Vértes kanyarjait hódítjuk, azonban azt is tudnunk kell, hogy túlzott kanyarsebességnél alulkormányzottan viselkedik. 4,9 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből száz kilométer/órás tempóra, végsebessége 247 kilométer/óra, motorhangja vérpezsdítő, ha pedig lassítani kell, a feláras Brembo fékek határozottságára minden helyzetben lehet számítani.

ateca10

Milyen vezetni?
Aki szerint sportautóként nehéz értelmezni a 16 mázsás Cupra Atecát, annak azt ajánlom, próbálja ki az autót. Tény, hogy inkább szabadidő-autó, mint hot hatch, de vezetni mindenképp élményszámba megy.
Egyetlen kirtika érheti csak a kocsi vezethetőségét, ez pedig a kormány mögötti váltófülek túl kcsi méretét illeti. Míg a hasonló képességű Alfa Romeo Stelvio Q lapátfüleit gyermeki kezek is könnyedén elérik, addig a Cupra Ateca váltófülei egérméretűek, nyújtózni kell rendesen, hogy biztonságosan és időben tudjunk váltani. Éppen csak elértem és ezáltal gyorsan a mennybe jutottam, ugyanis kevés nagyobb örömet okoz ma egy autó annál, minthogy kezünkbe adja az erő és a hatalom irányítását. Kézzel váltani pedig mennyei boldogság a Cupra Atecát.

ateca3

Tempós kanyarban magas építése miatt erősen megdől, de futóművének komfortos beállítása miatt ezt könnyen megbocsátjuk. Az adaptív felfüggesztés az alapár része. Az ESP hamar beavatkozik, de kikapcsolható. Van benne rajtautomatika is, amellyel teljesíthető a 4,9 másodperces százas sprint (akkorát csap a testünkre, hogy önkéntelenül a legelemibb káromkodást szakítja ki belőlünk). A kormányzás kissé nehézkes, nem sportautós a visszajelzése, viszont az összkerék-meghajtás révén úgy kanyarodik, mint egy sínautó. A Brembo fékek nagyot harapnak, velük teljesen elégedett voltam, igaz, versenypályán nem próbáltam ki az autót.

A DSG nem tudja feledtetni nyűgjeit, a stop-starttal együtt zavaró a késlekedése elinduláskor. Kikapcsolt stop-starttal viszont rendesen ugrik, sport- és Cupra-módban nagy élvezetet nyújt minden lámpaváltás. A fogyasztása használatfüggő, nekem a hatszáz kilométeres tesztelés alatt sikerült 10 liter alatt tartani (9,6 liter benzin 100 kilométerenként), de annak idején, Barcelona környékén lezárt hegyi pályán 16 litert is benyelt rendesen hajtva.

ateca5

Futóműve kiváló, komfort- és offroad fokozatban kényelmes, sport- és Cupra módban pedig kemény, mint a szikla. A motorhang sport- és Cupra módban izgalmassá válik, igaz csak hangszóróból szól, kívül a váltások finom dörrenéséből lehet sejteni, kivel van dolgunk. Ha már Cupra mód, én egy kicsit hangosabbra hangoltam volna a kocsit – ahogy ezt már a Formentornál is jeleztem -, legalább annyira, mint egy RS Audit.

A Cupra Ateca független kerékfelfüggesztést kapott, elől MacPherson rendszerű felfüggesztéssel, hátul pedig többlengőkaros felfüggesztéssel. A 4Drive összkerék-meghajtási rendszer valós időben elemzi az útviszonyokat, beleértve a gépkocsi és minden egyes kerék sebességét, a kormánykerék pozícióját és a vezetési stílust illetve vezetési módot annak érdekében, hogy minden pillanatban gyorsan és hatékonyan adja át az erőt a megfelelő kerekeknek.

ateca11

Mennyibe kerül?
Ezen nincs mit szépíteni, a Cupra Ateca drága autó. Alapára 18,668 millió forint. Ennyiért a tesztautóhoz képest fapados változatot kapunk. Az Akrapovics titán kidörgőkért 1,344 millió forintot, a Brembo fékekért és a Beats Audio hangzó rendszerért 1,141 millió forintot, az elektromos csomagtér-nyitásért 140 ezret, a vezetési segédekért 317 ezret, az elektromos ülésállításért további 166 ezer forintot kell fizetni. A tesztautó ára így jóval túllépte a 22 millió forintot.

Kép és szöveg: Biró Csongor

ateca2