Ontja az autókat Japán

Japán, Japánban, Japánból, japán
Májusban több mint negyven éve a legnagyobb mértékben nőtt a japán export, részben bázishatás, részben a világkereskedelmi forgalom fellendülésének köszönhetően a tokiói pénzügyminisztérium honlapján publikált jelentés alapján. Májusban Japánnak négy hónapja első alkalommal külkereskedelmi deficitje alakult ki.

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban, szemben az 51,3 százalékos várakozásokkal és az áprilisi 38,0 százalékos éves növekedés után. Májusban sorban a harmadik hónapja nőtt a japán export    Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

A gépipari cikkek exportja 40,4 százalékkal, ezen belül az erőművi berendezések exportja 46,3 százalékkal, a szállítási eszközöké 118,9 százalékkal emelkedett. A gépjárművek kivitele 135,5 százalékkal, a személygépkocsiké 138,1 százalékkal ment fel. Az export Kínába 23,6 százalékkal, az Egyesült Államokba 87,9 százalékkal, Németországba 74,7 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbihoz képest.  Májusban a japán import a várt 26,6 százalék helyett 27,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest az áprilisi 12,8 százalékos éves növekedés után. Májusban a japán import már sorban a negyedik hónapja növekedett.

Az elektromos berendezések importja 24,7 százalékkal, a félvezető áramköröké 17,9 százalékkal emelkedett. A vegyszerek importja 31,2 százalékkal, a gyógyászati cikkek behozatala pedig 61,1 százalékkal emelkedett. A fosszilis üzemanyagok importja 70,5 százalékkal emelkedett, a szállítási eszközök behozatala 68,7 százalékkal ment fel. A szigetország kínai importja 4,8 százalékkal emelkedett májusban az egy évvel korábbihoz képest, az Egyesült Államokból 28,7 százalékkal ment fel a behozatal, Németországból pedig 26 százalékkal.

Japán kereskedelmi mérlegének hiánya 187,1 milliárd jenre zsugorodott az előző évi 856,7 milliárd jenes hiányról. Áprilisban 253,1 milliárd jenes többlete volt a japán külkereskedelmi mérlegnek. Májusban négy hónapja az első alkalommal alakult ki hiány a külkereskedelmi mérlegben.

 

1 Comment on Ontja az autókat Japán

Comments are closed.