Rossz hír jött Japánból

japán
Japánban az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent az ipari termelés májusban az előző hónaphoz képest elsősorban az autóipari termelés zsugorodására.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium (METI) azt közölte, hogy májusban 5,9 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilissal összevetve, amikor 2,9 növekedést jegyeztek fel márciushoz képest.
Elemzők szerényebb, 2,4 százalékos májusi ipari termeléscsökkenésre számítottak.     Az autóipari termelés 19,4 százalékkal esett, elsősorban amiatt, hogy a csiphiány termelési fennakadásokat okozott.    A megkérdezett gyáripari vállalatok arra számítanak, hogy júniusban 9,1 százalékkal nő, júliusban viszont 1,4 százalékkal csökken a termelésük az előző hónaphoz képest.

Az exportorientált japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben 1,0 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest, jóllehet az előző két negyedévben még növekedni tudott a gazdaság. A tavalyi első negyedévhez képest 1,3 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP).

Egyes elemzők arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány miatt szigorú korlátozások hatására a japán gazdaság teljesítménye a folyó negyedévben ismét csökkenni fog.    A márciussal véget ért 2020-as pénzügyi évben 4,6 százalékkal csökkent japán reál GDP-je.     A jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 4 százalékkal, a 2022-es pénzügyi évben pedig 2,4 százalékkal nőhet a gazdaság.